Annons

Bysämjan bortblåst i tvist om vindkraften

Sjuhärads enda vindkraftverk av format ståtar i ensamt majestät på toppen av Stora Hökås i Hyssna.
Men det har inte blivit någon glans alls kring projektet, som i stället skapat missämja mellan dem som störs och dem som inte gör det.
Mark • Publicerad 21 februari 2011
Den branta topografin och berggrunden kring vindkraftverket kan ha bidragit till extra höga ljudnivåer, tror grannarna Henric Persson, Urban Jernberg och Iris och Conny Strömberg.
Den branta topografin och berggrunden kring vindkraftverket kan ha bidragit till extra höga ljudnivåer, tror grannarna Henric Persson, Urban Jernberg och Iris och Conny Strömberg.Foto: Jan Pettersson

När verket fick bygglov sommaren 2006 var det ett tillfälle för kommunen att visa sig miljövänlig och framåt. Därför sattes ribban lågt i prövningen – och det får de närboende sota för nu i efterhand.

Ungefär så beskriver Carina Jernberg hur alla problemen startade, och de övriga kring köksbordet nickar. Här sitter några av de närboende som dragit igång en segdragen överklagningsprocess mot ett bygge som de anser har förstört deras närmiljö, trivsel och nattsömn.

Annons

– Vi som bodde längre bort än 500 meter fick inte någon information innan lastbilarna började dundra uppför berget. För det hette att vi inte berördes av bullergränsen, säger Carina.

Men det gör man definitivt, framhåller hon och beskriver hur det låga, pulserande bruset ofta ackompanjeras av ett slags vibrationer genom berggrunden.

– Huset blir som en resonanslåda, särskilt på vårt loft där barnen sover. En av dem störs så mycket att hon flyttat ned, säger Carina.

I andra väderstreck runt verket bor Henric Persson och Iris och Conny Strömberg. En kilometer bort, men likafullt störda i vissa vindriktningar, både av ljud och blinkeffekter.

– Men vi uppfattas som några som bara sätter käppar i hjulet, säger Iris, som inte tror att kommunen står på de klagandes sida.

Protesterna har dock lett till krav på vindkraftsföretaget från miljötillsynen i Mark om nya ljudmätningar.

Sällskapet beskriver ännu en ledsam effekt av vindkraftsbygget – en tilltagande osämja i området. Det har bildats två läger, med i värsta fall djupa sprickor mellan tidigare vänner.

”Visst kan jag störas av verket, men mest är jag störd över att stämningen har blivit så dålig” säger en person som inte vill framträda med namn. En annan vill inte citeras öppet för att inte påfresta vänskapen ytterligare.

Det finns också de som fullt ut accepterat verket trots att de bor helt nära.

– Vi sover gott om sommarnätterna med fönstret öppet. Vi hör det, men vi störs inte. Acceptansen är helt klart olika mellan människor och alla måste få ha sin åsikt, säger en person som också vill vara anonym.

Annons

En fjärde granne BT talar med påpekar att oron för sänkta fastighetsvärden som en följd av närheten till vindkraftverket är överdrivna.

– Ja, ett av de närmaste husen här såldes nyligen för 2,7 miljoner, efter ett utgångsbud på 1,9 miljoner. Jag tycker nog för egen del att det ligger i tiden att acceptera den här utvecklingen. Jag är hellre granne till ett vindkraftverk som låter än till ett tyst kärnkraftverk.

Bakgrund

En rad komplicerade miljö- och rättsprocesser pågår i dag om vindkraftverket i Hyssna. De handlar bland annat om formalia kring hur närboende delgavs information inför bygget och om att kommunen i sin prövning inte vägde in en utredning om skuggnings- och blinkeffekter hos en grannfastighet.

Miljönämnden har därtill krävt att Hyssnavind utför nya ljudmätningar intill verket. För fem grannfastigheter har ljud från verket beräknats ligga på eller överstiga gränsvärdet. Buller från en störande källa, den så kallade ekvivalenta ljudnivån får inte överstiga 40 Db/A enligt svenska regler.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons