Annons

Brist på skolsköterskor

Nu slår den medicinskt ansvariga skolsköterskan Hillevi Blomster larm om bristen på skolsköterskor.
Mark • Publicerad 1 februari 2008

– Det finns risk för att vi inte kan fullfölja lagstadgade kontroller och hälsobesök, säger hon.

En handfull grundskolor i Mark saknar helt skolsköterska, eller har en tillfällig vikarie på lägre tjänstgöringsgrad än normalt. Hillevi Blomster är oroad trots att ytterligare vikarier är på väg inom kort.

Annons

– Läget är mycket allvarligt. Skolsköterskorna behöver ha hela året på sig för att hinna med sitt arbete.

Slå larm

Som medicinskt ansvarig, MAS, är det hennes uppgift att slå larm om brister som hotar den medicinska kvalitén och elevsäkerheten. Därför har hon lämnat in en avvikelserapport till kommunen om personalläget.

Hon efterlyser också bättre rutiner vid vakanser och långtidssjukskrivningar, så att det klart framgår vem som har ansvaret att ordna ersättare. I rapporten påpekar hon dessutom att det saknas rutiner för hur nycklar till medicinskåp och dokumentskåp ska hanteras och förvaras när det inte finns ansvarig skolsköterska.

Enligt Hillevi Blomster kommer de vakanta tjänsterna utannonseras inom kort. För att lösa den akuta krisen ska ytterligare sköterskor anställas tillfälligt.

Erfarna personer

– Det handlar om erfarna personer. Jag tycker att det är viktigt att peka på att det faktiskt görs mycket för att hitta lösningar, påpekar Blomster.

Som BT har berättat tidigare beror personalbristen på att åtta av tio skolsköterskor inom grundskolan i Mark slutade förra året.

Djupt misssnöjda

Enligt facket har de allra flesta varit djupt missnöjda med organisationen där cheferna har kört över personal som har haft avvikande uppfattning. Arbetsgivaren hävdar dock att endast ett fåtal har slutat på grund av missnöje, och att det handlar om ”naturliga orsaker” som pensionering och att sköterskor har velat gå vidare till nya utmaningar.

Annons

Den lokala fakliga representanten har begärt hjälp av Vårdförbundet i Västra Götaland att gå till botten med ett mångårigt djupt missnöje. Nästa vecka träffar deras representant medlemmar i Mark för att diskutera situationen.

Vill ha fakta

– Det här är ett komplext problem och vi vill ha fakta så att vi kan efterfråga rätt saker hos arbetsgivaren, säger Inger Levin.

Hon vill inte piska upp stämningen bland de anställda och väljer därför att uttala sig ytterst sparsamt i det här läget.

– Men visst är det ett märkligt samtalsklimat i Mark och vi måste reda ut vad det stå för.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons