Annons

Bosnisk folkmusik höjde tempot

Temperaturen höjdes när Bosnia Express intog Kunskapens hus i går.
Mark • Publicerad 27 februari 2008
Edina Dragolj, Hana Kiqina, Ionelia Bogathu och Carola Melo började spontant att dansa en folkdans från Balkan.
Edina Dragolj, Hana Kiqina, Ionelia Bogathu och Carola Melo började spontant att dansa en folkdans från Balkan.Foto: Maria Lundin
Bosnia Express tog med sig publiken till sydligare breddgrader. Jonatan Ahlblom (tuba), Nazif Hasanovic (sång), Damir Busuladzic (klarinett) och Alismir Jugo (trummor) spelade på Kunskapens hus i Skene.
Bosnia Express tog med sig publiken till sydligare breddgrader. Jonatan Ahlblom (tuba), Nazif Hasanovic (sång), Damir Busuladzic (klarinett) och Alismir Jugo (trummor) spelade på Kunskapens hus i Skene.Foto: Maria Lundin

SKENE. Och publiken bjöd på spontandans.

Bandet Bosnia Express hade både en lunchkonsert och workshops i olika klasser. De berättade om sin kultur och ursprunget till musiken på Balkan.

Annons

Den bosniska folkmusiken kallas ”Sevdah”.

– ”Sevdah” är ett arabiskt ord för ett ämne som cirkulerar i blodet när man är förälskad, säger Alismir Jugo som spelar trummor i bandet.

Tilldelades stipendium

På sin hemsida skriver de att ”i Sevdah-musiken finns alltid livet, glädjen, smärtan och hoppet. Musiken flödar som det livgivande vattnet: rytmiskt, extatiskt, det typiska balkandragspelet löper iväg i energiska melodislingor.” Bandet startade 2001 och tre år senare tilldelades de både Västra Götalands kulturstipendium och Angereds kulturpris. Dessutom har de gett ut två skivor.

– Tanken är att sprida musiken. Den här musiken fungerar överallt, säger Alismir Jugo.

Under konserten började flera i publiken att dansa. På Balkan är det tradition att dansa vid bröllop och andra typer av fester och då dansar man hand i hand i stora ringar.

– Man känner gemenskap på det här sättet, säger Edina Dragolj.

Kul att visa sin kultur

Hon och Hana Kiqina tyckte att det var kul att visa upp sin kultur för klasskompisarna.

– Det är skitkul! De får se våra danser och hur vi har det, säger Hana Kiqina.

Annons

Det är musikkonsultenten på kulturskolan, Carola Melo, som har lockat Bosnia Express till Skene. Hon vill lyfta fram musik i annorlunda genres.

– Musik är viktigt och har en stor kraft. Vi behöver många olika impulser och det här är väldigt glad musik.

Carola Melo tror att det är många av skolans elever som inte kommer i kontakt med den här typen av musik i vanliga fall.

Även Carola Melo lät sig ryckas med i ringdansen.

– Det var vansinnigt kul! säger hon och ler.

Maria Lundin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons