Annons

Blåsigt vattenäventyr i Lygnern

Trött på studsmattan? BT har letat upp och testar olika aktiviteter som Marks kommun har att erbjuda under sommaren.
Mark • Publicerad 24 juli 2008
Foto: 

Kanske inte rustad till tänderna, men med ett öppet sinne, tog vi oss an utmaningen. Kanotpaddling i Lygnern.

Solen skiner och när vi närmar oss stranden märker vi att det blåser ganska friskt. Men det är varmt och skönt i luften så vi misströstar inte.

Annons

Att hyra kanoten går bra. Vi får flytvästar, paddlar och hjälp att lyfta ner det som tydligen ska vara det bästa flytetyget.

Sen inser vi varför kanoter ska vara i vatten – på land är de faktiskt förvånansvärt tunga. Men det är inte speciellt långt till stranden.

Däremot ska ju påpekas att Lygnern som bekant är rätt långgrund. Inte bara att hoppa i alltså. Och det kanske är lika bra. Barfota och barbenta bekantar vi oss försiktigt med farkosten, konstaterar att den är ganska rank och funderar över äntrings-strategier.

Men det som för ett ögonblick verkar ganska svårt visar sig vara rätt okomplicerat. Väl uppe i kanoten går det jättebra. Efter ett tag får vi in känslan och paddlingen känns naturlig.

Dock visar sig vinden vara ett större problem än vi trott. Vågorna är höga och slår in över relingen så det mesta på golvet blir plaskeblött.

Känner man för vattenlekar är det här utmärkt. Har man kamera utrustning och mobiltelefoner med sig är tilltaget en aning mer nervöst.

Men däremot går det att få oväntad fart på saken, fart är roligt! Dessutom är det kul att se sjön ur ett annorlunda perspektiv.

Och mobiltelefoner torkar ju oftast rätt bra på elementet?

Var: Lygnevi, Sätila

Tillgänglighet: De dagar kiosken är öppen är det bara att gå dit och fråga. Men vill man vara säker kan man ringa först.

Kostnad: 30 kronor för en timme eller 160 kronor för ett dygn.

Passar för: Man måste vara hyfsat rörlig för att komma ner i kanoten, men konditionsmässigt går aktiviteten att anpassa efter vad man orkar med.

Väderkänsligt: Det går att paddla i ösregn, men det blir betydligt trevligare om det är bra väder. Däremot är det ingen bra idé att paddla om det blåser för mycket eftersom relingen är så låg.

Tänk också på att du är minst lika utsatt för sol som för regn när du är ute på vattnet.

Behållning: Naturupplevelsen, lugn och ro och viss fart faktiskt.

Betyg: 3

Mindy Lara
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons