Annons

Bevattningsförbud i Marks kommun

På grund av den långa perioden av varmt och torrt väder råder nu bevattningsförbud för alla med kommunalt dricksvatten i Marks kommun.
Mark • Publicerad 9 juli 2018
Foto: Pontus Lundahl/TT

Förbudet, som inträder med omedelbar verkan, innebär att all bevattning med vattenslang eller vattenspridare är förbjuden. Det är också förbjudet att använda högtryckstvätt på exempelvis fasader, altaner och tak, att fylla pooler och badtunnor samt att tvätta fordon på tomten.

– Vi har den här långvariga torkan gör att vattenuttagen, förbrukningen, blir kännbar, säger Sofia Sörqvist, tf versamhetschef på gata/park och VA/avfall i marks kommun.

Annons

Vattnet som används i hemmen i Mark tas endast från grundvattnet. Magasinen, som vattnet samlas i, brukar börja sina framåt hösten men ligger redan nu på en nivå som annars är normal i mitten eller slutet av augusti.

Smhi meddelade under förmiddagen att ett större regnområde förväntas passera Sjuhärad under måndagskvällen. Detta gör dock inte situationen bättre.

– Det hjälper faktiskt ingenting för grundvattenmagasinen, men det hjälper till med vattning i trädgården och det hjälper alla lantbrukare att det börjar växa på åkrarna, säger Sofia Sörqvist.

Anledningen är att regnvattnet under sommaren tas upp träd, gräs och buskar, samt avdunstar i värmen. Därför hamnar det inte i grundvattnet. Om inte vattenförbrukningen minskar riskerar därför vattnet att ta slut.

– Vi har inte varit i en situation där det tagit slut tidigare, men å andra sidan har vi inte haft en sån här torka innan.

Marks kommun uppmanar också invånarna att vara mycket sparsamma även vid övrig vattenanvändning.

– Det kommer att vara såhär hela sommaren, som vi ser det nu, säger Sofia Sörqvist.

I ett pressmeddelande från kommunen finns ett antal tips på hur man kan minska sin vattenförbrukning. Några av dessa är att samla upp regnvatten att vattna rabatterna med, spola toaletten med snålspolning, ställ in en vattenkanna i kylen istället för att spola tills det blir kallt samt att ta korta ner på dusch-tiden.

Fler tips finns på www.mark.se. Det går även att ringa kommunens kundtjänst på 0320-21 70 55 vid frågor.

Bevattningsförbudet gäller tills vidare.

Caroline AxelssonSkicka e-post
Adrian NorlundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons