Annons

Akut läkarbrist i Skene

Läkarbristen är akut på Skene sjukhus. Inga ersättare har rekryterats efter de sex överläkare som sade upp sig i våras.
Mark • Publicerad 1 september 2010

– Verksamheten har i princip stått stilla sedan sista juni, säger Tonie Johansson, facklig företrädare för läkarna.

Patienterna drabbas genom att årliga kontroller och uppföljande behandlingar efter akuta sjukdomar skjuts på framtiden.

Annons

– Mottagningssköterskorna är förtvivlade för de kan inte lämna besked till patienterna när de får sina kontroller och vem som ska utföra dem, säger Tonie Johansson.

Han vittnar om oro, ilska och frustration bland personalen.

– Vi kan inte räkna med någon hjälp från Borås heller. De har fullt upp med att hantera överbeläggningar och egen personalbrist, säger Tonie Johansson.

Från och med idag träder den nya organisationen i kraft, vilket innebär att ledningen av Skene sjukhus övergår till Borås.

Den nya verksamhetschefen för medicinmottagningen medger att personalbristen i Skene är ett allvarligt bekymmer.

– Sjukvård är ett teamarbete där alla är beroende av varandra. Om det fattas någon länk så haltar hela kedjan, säger Ulrika Tägnfors.

Eftersom akutverksamheten försvunnit från Skene har redan anställda läkare i viss mån kompenserat bortfallet efter dem som sade upp sig.

– I dagsläget saknas 2,3 specialister på medicinmottagningen, säger Ulrika Tägnfors.

Svårast är situationen för hjärtpatienter eftersom det inte finns en enda kardiolog på plats i Skene.

– Jag har ingen konkret person att sätta in i Skene, och vi har svår personalbrist även i Borås, säger Veronica Aldenbrand, verksamhetschef på hjärt- och lungkliniken.

Annons

Hon påpekar att samma medicinska prioritetering gäller oavsett bostadsort och tills vidare kommer Skenepatienterna slussas till Borås vid behov.

Jakten på ordinarie läkare till Skene har pågått sedan försommaren utan resultat. Många i personalen anser att det är svårt att locka läkare till ett sjukhus som har monterats ned bit för bit.

– Jag har inte fått signaler om att det är exceptionellt svårt att rekrytera till just Skene. Det är brist på specialister både nationellt och inom regionen och därför tar det tid, säger Ulrika Tägnfors.

Stafettläkare får lösa vakanserna till viss del så länge, men hon poängterar att det är en tillfällig lösning.

– Vi befinner oss i ett mycket aktivt rekryteringsläge och har högt fokus på att fylla vakanserna med fast personal.

Fotnot: Överläkarna sade upp sig i protest mot nya scheman med rullande jour som skulle stjäla tid från mottagningsarbetet.

Skene sjukhus i dag

Medicinnattakuten på Skene sjukhus stängdes för ett år sedan. Vid halvårsskiftet försvann även dagakuten.

Kvar i Skene finns en kirurgavdelning med planerade ingrepp dagtid och mottagning av medicinpatienter som hänvisas av vårdcentral, kommunal hemsjukvård och sjukvårdsrådgivningen (inga ”blåljuspatienter”).

Två vårdavdelningar med sammanlagt 40 platser återstår, en halvering från förra året.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons