Annons

18 byggelever – alla fick arbete

De praktiska programmen är många gånger en säker biljett till arbete. Samtliga elever som gick ut byggprogrammet i somras har fått jobb.
Mark • Publicerad 18 augusti 2008
Daniel Ekberg monerar ett nytt lås till en logdörr. Han fick jobb som bygglärling direkt efter gymnasiet.
Daniel Ekberg monerar ett nytt lås till en logdörr. Han fick jobb som bygglärling direkt efter gymnasiet.Foto: Hannele parviainen

Daniel Ekberg från Gullberg gjorde sin byggpraktik hos Örbyföretaget Bjälkenfors bygg, och nu är han lärling där.

– Jag har gjort allt möjligt i sommar. Vi har varit på både nybyggen och renoveringsjobb, säger Daniel Ekberg.

Annons

För honom var det viktigt att välja en utbildning som skulle leda till arbete direkt efter gymnasiet.

– Jag hade ingen lust att läsa vidare, och dessutom har jag alltid gillat att jobba praktiskt.

Som lärling tjänar han idag cirka 16 000 kronor i månaden, och lönen stiger i takt med färdigheten under den tvååriga lärlingsperioden.

Vid BT:s besök arbetar Daniel Ekberg med fasadrenovering och dörrbyte på en gård i Rydal, tillsammans med handledaren Andreas Jönsson.

Varierande dagar

Jönsson har jobbat i sex år och tycker att Daniel har gjort ett bra yrkesval.

– Det blir aldrig enformigt i det här jobbet, eftersom det varierar mellan inom- och utomhusjobb. Sådana här soliga dagar är det perfekt att få vara ute. Nackdelen är väl när det är regnigt eller kallt och man ändå måste jobba ute, säger han.

Av 18 byggelever, som gick ut Marks gymnasium i juni, har 16 fått jobb på byggföretag. De två andra valde andra yrkesområden, men gick även de direkt till arbete.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons