Annons
Nyheter

Sem-Sandberg – givet val för Augustpriset

Steve Sem-Sandberg tar hem Augustpriset. Om inte så har juryn gjort ett gigantiskt felval. Hans roman om barnsjukhuset Spiegelgrund är outstanding i sammanhanget.
Nyheter • Publicerad 24 november 2014
Ida Börjel är nominerad för Ma (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: Jorden; moderjorden/fanns, Pangaea.
Ida Börjel är nominerad för Ma (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: Jorden; moderjorden/fanns, Pangaea.Foto: 
Kristina Sandberg är nominerad för Liv till varje pris (Norstedts)Bokens första mening: Jag vet vad jag ska säga till henne när jag ringer.
Kristina Sandberg är nominerad för Liv till varje pris (Norstedts)Bokens första mening: Jag vet vad jag ska säga till henne när jag ringer.Foto: 
Carl-Michael Edenborg är nominerad för Alkemistens dotter (Natur & Kultur)Bokens första mening: Testamentet var flera sidor långt och innehöll ?en mängd anvisningar för gårdens skötsel, bankaffärer och skuldförbindelser, listor med namn på förtroendemän och betydelsefulla.
Carl-Michael Edenborg är nominerad för Alkemistens dotter (Natur & Kultur)Bokens första mening: Testamentet var flera sidor långt och innehöll ?en mängd anvisningar för gårdens skötsel, bankaffärer och skuldförbindelser, listor med namn på förtroendemän och betydelsefulla.Foto: 
Steve Sem-Sandberg är nominerad för De utvalda (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: Första gången de tog honom till Spiegelgrund var i januari 1941, en kall och klar vintermorgon med ljuset närmast marken blekt och skimrande av frost.
Steve Sem-Sandberg är nominerad för De utvalda (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: Första gången de tog honom till Spiegelgrund var i januari 1941, en kall och klar vintermorgon med ljuset närmast marken blekt och skimrande av frost.Foto: 
Sara Stridsberg är nominerad för Beckomberga (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: En vit havsfågel svävar ensam genom sjukhuskorridorerna på Stora Mans vid Beckomberga.
Sara Stridsberg är nominerad för Beckomberga (Albert Bonniers förlag)Bokens första mening: En vit havsfågel svävar ensam genom sjukhuskorridorerna på Stora Mans vid Beckomberga.Foto: 
Lyra Ekström Lindbäck är nominerad för Ett så starkt ljus (Modernista)Bokens första mening: Hennes namn drar åt sig min blick innan jag ens hunnit läsa titeln.
Lyra Ekström Lindbäck är nominerad för Ett så starkt ljus (Modernista)Bokens första mening: Hennes namn drar åt sig min blick innan jag ens hunnit läsa titeln.Foto: 

2014 har varit ett fantastiskt år för den svenska skönlitteraturen; jag tror faktiskt det är det bästa sedan jag började recensera böcker i mitten av 1990-talet.

Och vad man än tycker om Augustpriset är det det absolut viktigaste priset för den svenska bokförsäljningen. Pristagaren i den skönlitterära klassen får enorm uppmärksamhet, de 100 000 kronorna är bara småpotatis i sammanhanget.

Annons

Titta bara på förra årets vinnare, Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. Flera av hennes tidigare romaner har sålt under 1000 ex. Egenmäktigt förfarande har sålt ett par hundra tusen.

Vilket annat år som helst – ja, till exempel förra året! – hade jag gärna gett ett Augustpris till Sara Stridsbergs Beckomberga eller Kristina Sandbergs Liv till varje pris. Båda är starka romaner värda många läsare, Stridsberg med sin galet mörka goth-såriga mentalsjukhusskildring och Sandberg med sin blandning av 1950-talspastellfärg och mörker i folkhemsberättelsen om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik. Ida Börjels diktsamling Ma är utmanande och spännande – men inget för ett så brett pris som Augustpriset.

Så i år finns det inget utrymme för tvekan: Steve Sem-Sandbergs De utvalda är i en klass för sig. Den utspelar sig under en ond tid och visar verkligen hur det onda görs möjligt, i skildringen av övergreppen och morden på barnsjukhuset under nazitiden i Wien. Prosan är förföriskt flyhänt, ämnets tyngd till trots.

Om Steve Sem-Sandberg vinner blir han den tredje författaren som tagit hem två Augustpris i den skönlitterära klassen. Kerstin Ekman med (Händelser vid vatten 1993 och Skraplotter 2003) och PO Enquist med (Livläkarens besök 1999 och Ett annat liv 2008) är de två andra. Steve Sem-Sandberg fick priset 2009 för De fattiga i Lódz.

Till sist saknar jag ändå Klas Östergrens Twist bland årets nominerade. Han hade inte slagit ut Steve Sem-Sandberg, men både Carl-Michael Edenborg och Lyra Ekström Lindbäcks romaner hade jag gärna velat byta ut mot Östergren.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons