Annons

Pontus Westerholm: Tekniken är viktigare än användardata

Användardata är guld värd för den som kan använda den. Men långsiktigt är det inte där som makten sitter, utan i algoritmerna.
Pontus WesterholmSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 19 september 2020
Pontus Westerholm
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Den kinesiska marknaden har varit svår att ta sig in på för teknikföretag och lika få spred sig ut till omvärlden. Tiktok är ett av undantagen.
Den kinesiska marknaden har varit svår att ta sig in på för teknikföretag och lika få spred sig ut till omvärlden. Tiktok är ett av undantagen.

I mitten av augusti meddelade USA:s president Donald Trump att appen Tiktok måste säljas till ett amerikanskt företag, annars skulle den förbjudas. Appen har redan förbjudits i Indien och liknande åtgärder har också diskuterats i andra länder, inklusive Sverige.

Hotet man ser framför sig är Tiktoks kinesiska ägare Bytedance och dess skyldigheter att lämna ut information till den kinesiska regimen. Men bakom konflikten om kontrollen över användardata finns en kapplöpning mellan stormakterna om den tekniska utvecklingen.

Annons

Kina har mer än något annat land satsat på artificiell intelligens de senaste åren. USA har haft ett försprång i kunskap och teknik. Med det försprånget minskar. De amerikanska teknikjättarna är i forskningsfronten på många sätt. Men de haltar när det kommer till sociala medier. Andra medier som Facebook, Twitter och Instagram bygger i jämförelse med Tiktok på föråldrad teknologi.

Tiktoks snabba ström av användarproducerade korta videoklipp kan te sig banalt för den som söker något matnyttigt i sina flöden. Men ur ett utvecklingsperspektiv möjliggör Tiktoks format byggandet av förslagsalgoritmer som slår ut alla konkurrenter. Konsumtionsteknologi handlar i grunden om att fånga och behålla människors uppmärksamhet. Det är ett pussel som Tiktok mer än kanske någon annan har kommit nära att bemästra.

Tiktok har spridit sig från land till land och växt i antal användare snabbare än andra social plattformar någonsin gjort tidigare. Kineserna förstår vikten av vad Bytedance åstadkommit. Tidigare i sommar förbjöd regimen all form av export av förslagsalgoritmer. Stick i stäv med Trumps krav på försäljning.

En lösning som föreslagits är att det amerikanska säkerhets- och mjukvaruföretaget Oracle blir en teknisk parter för den amerikanska marknaden. Tanken är att Tiktoks användardata ska stanna i USA men att kontrollen behålls av Kina.

Oracles grundare Larry Ellison är en uttalad förespråkare för Donald Trump och är en etablerad aktör inom tekniken för molntjänster och datasäkerhet. Oracle har även täta band till den amerikanska underrättelsesfären. Ett bättre alibi kunde Bytedance och Tiktok inte önska sig.

Hur omfattande tillgången till Tiktoks källkod som Oracle kommer få om avtalet godtas har det dock kommit motstridiga nyheter om. Oracle ska få granska koden för bakdörrar så att inget strömmar vidare till Kina. Men kontrollen får enligt Kina aldrig lämna kinesiska händer.

En påtvingad försäljning är det sista som kommer hända. Många miljarder dollar i intäkter och kontrollen över en teknologi vars potential ingen kan föreställa sig står på spel.

För Kina, och kanske också för Trump-administrationen, handlar inte konflikten om Tiktok om integritet eller användardata. Det är snarare en fråga om kontrollen över den komplexa algoritm som kan komma att definiera morgondagens medielandskap.

Annons
Annons
Annons
Annons