Annons

Vuxnas ansvar att skärma av

Barn ska inte själva sätta gränser för hur mycket tid som tillbringas vid paddan eller datorn.
Ledare • Publicerad 16 juni 2014

Lagom till sommarlov och semester varnar forskare i Singapore för att barn som tillbringar för mycket tid vid dataskärmar och inte vistas tillräckligt utomhus, riskerar att utveckla kraftig närsynthet. På vissa ställen i Asien är närmare 90 procent av alla barn närsynta, och det har gått så pass långt att det numera definieras som ett folkhälsoproblem.

Men precis som med många andra frågor är det lätt att måla upp ett skräckscenario, när det ytterst handlar om eget ansvar och prioritering. Datorer, läsplattor och smarta telefoner kan precis som annan teknologi användas till både nytta och nöje. Förutom att se på film och kommunicera med sina vänner är de också utmärkta pedagogiska verktyg som underlättar barn och ungdomars inlärning.

Annons

Men det går inte att undkomma att för mycket tid vid läsplattan är just för mycket tid, och att detta är skadligt för den vars syn inte är färdigutvecklad.

Optikern och docenten vid Karolinska Institutet Tony Pansell ger i SVT samma råd till både barn och vuxna för att motverka synproblemen. Det handlar om att ”ta korta pauser ofta så att ögat får vila och se till att skärmen som du tittar på är av bra kvalitet”.

Ett råd som är enkelt att följa i teorin, men som blir svårare när ingen i familjen vill slita sig från den där jättebra filmen, eller när barnen ”bara ska spela” en omgång till av det där nya spelet.

Den markanta ökningen av synnedsättning i Asien handlar först och främst om osunda internetvanor. Motsvarande siffror går inte att hitta i Sverige, och de som är experter på området säger att den asiatiska ökningen är en kombination av flera faktorer, och att även genetiken spelar roll. I Sverige har vi visserligen högt internetanvändande, men samtidigt prioriterar många grundskolor fysisk aktivitet och att vara ute så mycket som möjligt.

Alltså just sådana pauser som forskarna rekommenderas. De skolsköterskor i Borås som ledarsidan varit i kontakt med, säger också att man inte har kunnat se någon synförsämring.

Det finns dock varningstecken. Ty även här ökar stillasittandet bland barn och läkare har slagit larm om att hjärt- och kärlsjukdomar kryper allt längre ned i åldrarna.

Det handlar därför om att som vuxen föregå med gott exempel, och märker man att barnen i sommar överanvänder smart teknologi är det säkert hög tid att rannsaka sina egna vanor.

För även om det är ett slitet uttryck ligger det mycket sanning i talesättet att ”barn gör inte som du säger, utan som du gör”.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons