Annons

Visst är ytan viktig

Det ska vara stilrent, trendigt, matchande och svart och vitt.
Ledare • Publicerad 19 augusti 2008

Det var beskeden från experten när BT tidigare i år berättade om homestajling av barnrum. En växande trend där föräldrar sägs vara beredda att betala för att få de små telningarnas rum så fina som möjligt.

Uppenbarligen har den trenden inte nått de svenska kommunerna. Ty även om det finns undantag så är de flesta svenska skolor sällan varken särskilt stilrena eller matchande.

Annons

I gårdagens Svenska Dagbladet berättas istället om problemet med skollokaler med läckande tak och brister i ventilationen. De dåliga lokalerna innebär också hälsorisker. Enligt en undersökning som Boverket och Energimyndigheten gjort på 131 skolor och förskolor är luftproblemen i tre av fyra skolor så allvarliga att eleverna får besvär med trötthet, huvudvärk och heshet.

Claes Eriksson, som är huvudsekreterare i Rådet för arkitektur, form och design, som i höst presenterar en rapport om skolmiljön för regeringen, säger till tidningen hur det påverkar eleverna: ”När de ser trasiga väggar och dåliga toaletter varje dag så blir deras tolkning till slut att de vuxna inte bryr sig.”

Det är dessvärre en naturlig konsekvens. Man kan med rätta kritisera trenden att stajla barnrum in absurdum – som bleve barnen lyckligare av att gardinerna går i senaste trendfärgerna och att leksakerna matchar mattan. Önskan att ge sina barn det bästa kan förvisso ta sig knepiga uttryck.

Men ytan spelar roll, inte bara det rent basala att lokalerna inte får riskera att göra eleverna sjuka. Det spelar faktiskt också roll hur det ser ut. Nog kan en bra lärare trollbinda en klass så att de inte ser den flagnande färgen och dammet i taket, men dåligt underhåll sänder en signal om att skolan inte är så viktig.

Dåligt underhållna lokaler kan aldrig ursäkta klotter och vandalisering. Men blir man tilldelad lokaler som är eftersatta är det svårt att förmedla värdet av att vara rädd om sin vardagsmiljö och vårda den på bästa sätt. Det är svårt att få genomslag för ordningsregler om att kepsen ska av om det samtidigt läcker från taket. Och det är väldigt svårt att få elever att koncentrera sig på matte när de är upptagna av att försöka hålla sig eftersom toaletten är så äcklig.

Skolans innehåll är nummer ett. Det är inte säkert att den snyggaste skolan är den bästa. Men varje elev borde ha rätt till en vårdad, säker och hälsosam skolmiljö. Helst redan till veckans skolstart.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons