Annons

Vilka visioner ska sy ihop centern?

Miljöminister Andreas Carlgren (C) bjöds på storslagna visioner under gårdagens besök på Textilhögskolan i Borås.
Ledare • Publicerad 2 september 2010
Andreas Carlgren
Andreas CarlgrenFoto: Bertil Ericson / SCANPIX

Här forskas det exempelvis på hur gran ska kunna utvecklas till textilfiber nu när efterfrågan på olja och bomull är på väg att överstiga tillgångarna.

Frågan är vilka visioner som Centerpartiet bär på och vilken identitet som partiet har idag? Omdaningen under Maud Olofssons styre har inte varit smärtfri. Inbrytningen i storstäderna har i stora delar misslyckats och slaget om de urbana miljömedvetna väljarna syns i nuläget ha gått förlorat till Miljöpartiet.

Annons

Visst har miljöminister Carlgren rätt i att Stureplanscentern mest är en chimär och dess betydelse i den praktiska politiken grovt överdriven. Ministern vill heller inte hålla med om att partiet är så splittrat som det ofta framställs i media.

Men centern har icke desto mindre svårt att locka väljare. Opinionsläget – 5,3 procent i Svensk väljaropinions sammanslagna index – säger inte bara något om partiets svårighet att finna en ny identitet. Det är rimligtvis även ett betyg på Andreas Carlgrens och övriga centerministrarnas insatser och genomslag i media under mandatperioden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons