Annons

Amanda Broberg: Vilda i frid, Nina lagergren

På måndagen kom beskedet att Nina Lagergren, syster till Raoul Wallenberg, gått ur tiden.
Amanda BrobergSkicka e-post
Kortledare • Publicerad 8 april 2019
Amanda Broberg
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Nina Lagergren håller tal i samband med att hon tar emot ett pris som delats ut till hennes bror, Raoul Wallenberg, postumt.
Nina Lagergren håller tal i samband med att hon tar emot ett pris som delats ut till hennes bror, Raoul Wallenberg, postumt.Foto: Susan Walsh

Lagergren var en av de drivande krafterna i att bringa klarhet i vad som hänt med hennes halvbror Raoul Wallenberg, som under andra världskriget räddade livet på tusentals judar genom att utfärda svenska skyddspass.

Wallenberg, som arbetade som diplomat, använde sina befogenheter för att hjälpa ungerska judar att få skydd. En gärning som sent kommer glömmas bort. Som en konsekvens av detta försvann Wallenberg 1944, och ännu har ingen kunnat styrka vad som hände med honom. Hans halvsyster har genom sitt enträgna arbete med att sprida kunskap om hans gärning bidragit till att många i dag minns hans arbete, och verkar i hans anda.

Annons

“Det står ett rum här och väntar på dig” heter den 700 sidor långa biografin över Raoul Wallenberg, författad av Ingrid Carlberg, som kom ut 2012. Nina Lagergren slutade aldrig söka svar om vad som hänt med hennes bror, som dödförklarades så sent som 2016 – trots att han försvunnit nästan sjuttio år tidigare.

En människa kan dö, men inte minnet av en person. Nina Lagergren var avgörande i att Raoul Wallenbergs eftermäle inte bleknade. Hon blev 98 år gammal.

Annons
Annons
Annons
Annons