Annons

Kajsa Kettil: Viktigt meddelande till Putin

Onsdagens besked kom lägligt: Om Ryssland ger sig på de nordiska Östersjöländerna kan Boris Johnson skicka båtar som är betydligt större än Harpsundsekan.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 maj 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Statsminister Magdalena Andersson och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tog en roddtur i samband med onsdagens solidaritetsförklaring.
Statsminister Magdalena Andersson och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tog en roddtur i samband med onsdagens solidaritetsförklaring.Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det säger något att det var Boris Johnson som besökte Magdalena Andersson och Sauli Niinistö, och inte tvärtom. För det ligger inte enbart i de nordiska ländernas intresse att försäkra sig om hjälp från närbelägna vänner vid en eventuell attack eller andra hot som allvarligt påverkar rikets säkerhet. Även ett land som inte längre omfattas av EU:s solidaritetsklausul gynnas av ett bilateralt avtal.

Den solidaritetsförklaring som den brittiska premiärministern och den svenska statsministern på onsdagen skrev under i direktsänd tv innebär att länderna lovar att stötta varandra vid kris, krig och katastrof. Mer konkret betyder det att om Sverige blir attackerat av ett annat land kan vi be om och räkna med stöd från Storbritannien. Exakt vad detta stöd består av utvecklades inte under den pressträff som följde signeringen, men Johnson sade att Sverige skulle få den hjälp som efterfrågades.

”Den främsta fördelen med det brittiska finbesöket är att det sänder en tydlig signal till Moskva.”
Annons

Beskedet kommer lägligt. Det är ingen nyhet att länder som önskar gå med i Nato är extra sårbara under ansökningsprocessen, och den brittiska solidaritetsförklaringen kan säkert lugna en och annan Nato-skeptiker.

Det får dock ses mer som en bonus. Den främsta fördelen med det brittiska finbesöket är att det sänder en tydlig signal till Moskva: Försök inte jäklas med Sverige och Finland innan de är fullvärdiga medlemmar av vår kompisklubb för fred och frihet.

Kanske var det just vad Boris Johnson tänkte när han fattade årorna och rodde iväg med Magdalena Andersson i den berömda Harpsundsekan. Det, och att om den ryska regimen inte fattar vinken så kommer han att skicka betydligt större båtar till Östersjön.

Annons
Annons
Annons
Annons