Annons

Karin Karlsbro: Vi måste skydda naturen för våra barns skull

I Europaparlamentet har det under våren och sommaren pågått en tuff strid om framtidens miljöpolitik.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 22 juli 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Flugor kan vara irriterande, men är högst nödvändiga för den biologiska mångfalden.
Flugor kan vara irriterande, men är högst nödvändiga för den biologiska mångfalden.Foto: Halvard Alvik

Svensk sommar är bland det bästa som finns. Barndomens sommarlov varade i en evighet. Friheten att dra på lång bilsemester med familjen till den hyrda stugan. Föräldrarna stannade och tankade vår röda Opel. Vi åt matsäck från kylväskan vid någon vacker rastplats längs vägen och oftast var det pappa som slet med att få bort kladdet av döda insekter som samlats på bilens vindruta.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Senast när jag körde genom Sverige kom jag att tänka på att det inte fanns något kladd att tvätta bort. Det beror inte på att insekterna tack vare evolutionen fått trafikvett utan på att de har blivit betydligt färre.

Annons

Faktum är att vår biologiska mångfald och våra ekosystem är allvarligt hotade. Vetenskapen ger klara besked om hur läget är och vad vi behöver göra. I grunden handlar det om livet och om vår existens, om vår matproduktion, om naturens förmåga att rena vatten och hantera klimatförändringarna.

I Europaparlamentet har det under våren och sommaren pågått en tuff strid om framtidens miljöpolitik. Efter många dramatiska vändningar röstade till slut en majoritet av parlamentet för att stödja förslaget om en lag för naturrestaurering, om än något urvattnat efter de långa förhandlingarna.

Den föreslagna lagen innebär ett paradigmskifte då den syftar till att inte bara skydda, utan också återställa, värdefull natur och viktiga ekosystem. Sedan förslaget presenterades har vi jobbat för att göra det bättre. En väl utformad lag tar sikte på att säkra ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling och självklart står den inte i vägen för vare sig hållbart jordbruk eller annan näringsverksamhet.

”Men faktum kvarstår, vi behöver lagen för att skydda vår natur.”
Karin Karlsbro

I förhållande till EU-kommissionens ursprungsförslag behövde större hänsyn tas till olikheterna mellan medlemsländerna och förtydligas så att den varken kan misstolkas eller övertolkas så att det hindrar industri- eller stadsutveckling. Där nådde vi framgångar.

Men faktum kvarstår, vi behöver lagen för att skydda vår natur. På samma sätt som vi lovat att leva upp till Parisavtalets klimatmål har vi gjort globala åtaganden för biologisk mångfald och ekosystem (Montrealavtalet). Naturrestaruering är en del av lösningen för att nå båda målen.

För att den omdebatterade lagen ska bli verklighet krävs till slut att EU-parlamentet, kommissionen och medlemsstaterna i rådet blir överens.

Som liberal och framtidsoptimist har jag svårt för uttrycket om att det var bättre förr. Sverige kommer inte att bli som på 1980-talet igen och det ska vi vara glada för. Så mycket har blivit bättre. Men att skydda vår natur handlar om framtiden. Och om kommande generationers möjligheter att leva ett bra, rikt och hälsosamt liv och att njuta av ett rikt Sommarsverige.

Annons
Annons
Annons
Annons