Annons

David Lega: Vi måste göra allt för Ahmadreza Djalali

Låt oss tala om prioriteringar, för inte sällan är de avgörande. Som Europaparlamentariker och engagerad i EU:s utrikespolitik är jag dagligen tvungen att prioritera mellan viktiga frågor. Vad är absolut viktigast nu och varför?
David Lega
Gästkrönika • Publicerad 14 maj 2022
David Lega
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bilden är tagen i samband med en demonstration utanför Irans ambassad i Stockholm 2017. KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under ett konferensbesök och ett datum för verkställandet av dödsstraffet har satts.
Bilden är tagen i samband med en demonstration utanför Irans ambassad i Stockholm 2017. KI-forskaren Ahmadreza Djalali, 45, greps av iransk polis under ett konferensbesök och ett datum för verkställandet av dödsstraffet har satts.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Inom de kommande dagarna väntar avgörande prioriteringar för Sverige och EU. Nu måste ställning tas kring hur man ska hjälpa den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, vars dödsdom kommer verkställas innan den 21 maj. Den svenske medborgaren, vid tiden bosatt i Sverige, greps på konferensbesök i Iran 2016. Efter ogrundade anklagelser om spionage dömdes han senare till döden i en rättsvidrig process. Under åren i fängelse har Djalali blivit utsatt för såväl psykisk som fysisk tortyr.

Dagens krönikör

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Runtom i världen sitter EU-medborgare oskyldigt fängslade i länder som inte skriver under på de mänskliga fri- och rättigheterna. Som svensk Europaparlamentariker känner jag en särskild skyldighet att driva de fall som rör just svenska medborgare. Så sent som i februari antog Europaparlamentet en resolution på mitt initiativ som krävde Djalalis omedelbara frigivande, liksom ett omedelbart avskaffande av dödsstraffet i sin helhet i Iran. När jag nåddes av det nya beskedet angående verkställandet av Djalalis dödsdom befann jag mig i Strasbourg för att rösta om aktuella frågor i plenum. Jag tog då tillfället i akt att ta upp nyheten med mina 704 kollegor i plenisalen. Parlamentets stöd var tydligt, och talmannen lovade att ta frågan vidare.

Annons

För att återgå till prioriteringar kan jag bara konstatera att för var dag som går utan att oskyldigt fängslade EU-medborgare släpps fria, har EU och de ansvariga medlemsländerna misslyckats med sina utrikespolitiska prioriteringar. EU:s medlemsstater kan tillsammans vara en stark utrikespolitisk aktör - när de prioriterar så. Gällande just Iran finns inte bara möjlighet till gemensamma EU-sanktioner, utan också en plats vid förhandlingsbordet kring det omtalade kärnenergiavtalet, JCPOA. Det finns möjlighet till åtgärder som verkligen påverkar Iran.

”I framtiden vill jag se att EU tar en större roll i arbetet med att frita utrikes oskyldigt fängslade EU-medborgare.”
David Lega

De kommande dagarna förväntar jag mig att den svenska regeringen gör sitt allra yttersta för att stoppa det akuta hotet mot Djalalis liv. Men också därefter måste arbetet för ett ovillkorligt frigivande fortsatt prioriteras. Tyvärr talar inte historien till Djalalis fördel. I Eritrea har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit oskyldigt fängslad i 20 år. I Kina spenderade nyligen den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai sin sjunde födelsedag i fängelse. I framtiden vill jag se att EU tar en större roll i arbetet med att frita utrikes oskyldigt fängslade EU-medborgare. I Djalalis fall är min starka uppmaning till den svenska regeringen att verkligen använda de kanaler och möjligheter som finns på EU-nivå, och det stöd som finns från Europaparlamentet i frågan.

Annons
Annons
Annons
Annons