Annons

Värna upphovsrätten!

Det säger något om försiktigheten i gårdagens EG-dom om fildelning att både Piratpartiet och Antipiratbyrån snabbt läste in möjligheterna för Sverige att nu inta deras respektive ståndpunkter.
Ledare • Publicerad 29 januari 2008

Både de som bejakar all fildelning och de som vill ha effektivare instrument för att stoppa den, ser alltså domen som stöd för den egna uppfattningen.

För den som hade hoppats att EU skulle lösa knäckfrågan om hur både upphovsrätten och integriteten ska kunna ges utrymme i den nya digitala världen, var domen däremot en besvikelse, om än en väntad sådan. ”Länderna kan tydligen gå åt både det ena och andra hållet, så länge de inte går för långt,” förklarade Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms universitet för radions ekoredaktion.

Annons

Balansen mellan upphovsmännens rättigheter och internetanvändarnas personliga integritet är svår. Men bara för att tekniken gör det lättare att ta upphovsrättsskyddat material som finns på nätet, går det inte att dra slutsatsen att det ska vara tillåtet. Det vore inte mer logiskt än att säga att det är lika bra att rycka på axlarna åt den tilltagande mobbning på nätet, eftersom det är så mycket lättare för mobbarna att plåga sina offer där än på skolgården, där lärare och andra vuxna enklare kan se dem.

Den nya tekniken ställer krav på nya och smartare lösningar. Och i efterhand är det också lätt att säga att hade nöjesindustrin varit just smartare, hade läget kanske varit annorlunda nu. Då hade den varit snabb med att hitta lösningar för att ta betalt på nya sätt för de upphovsskyddade verken istället för att lägga all energi på att påtala farorna med olaglig nedladdning. Nu är det, framförallt i yngre generationer, inte mer uppseendeväckande att ägna sig åt otillåten fildelning än att gå mot röd gubbe.

I den mån man bryr sig har man ju också fått stöd från oväntat håll. Till och med inom moderaterna har det gjorts ett märkligt ”fildelaruppror” där en grupp på sju riksdagsledamöter gått ut och påstått att ”fildela är en rättighet.”

Så talar de som inte har någon respekt för upphovsrätten och kreatörers rätt att få betalt för sitt jobb. Därför har gruppen också fått välförtjänt mothugg från de delar av partiet som tycker att äganderätt är en för viktig princip för att offras på den nya teknikens altare.

Nog för att moderaterna tidigare har visat sig beredda till omprövningar som fått en del av partiets kärnväljare att hisna, men börjar man strunta i äganderätten är man faktiskt på väg att bygga ett parti på annan ideologisk grund än tidigare.

Från justitieminister Beatrice Ask (m) kom i går beskedet att regeringens arbete med ny lagstiftning fortgår, avvägningar är inte gjorda.

Och nog för att otåligheten på sina håll är stor. Men det är trots allt bättre att ministern tänker ett varv till än att hon skyndar och hamnar i galen tunna.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons