Annons

Vargen är en plåga

Människans brukande av jorden och uppfödande av djur kräver en medveten förvaltning av den kringliggande naturen.
Ledare • Publicerad 4 augusti 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Enligt länsstyrelsen har en varg som rört sig mellan Västa Götaland och Jönköpings län fått till vana att attackera får i området.
Enligt länsstyrelsen har en varg som rört sig mellan Västa Götaland och Jönköpings län fått till vana att attackera får i området.Foto: Cornelius, Poppe

Fredagen den sista juli beslutade Jönköping och Västra Götalands länsstyrelser att bevilja skyddsjakt på en varg som på loppet av en vecka dödat tre får i Gnosjö och Gislaved. Sedan i maj har det skett sammanlagt åtta vargattacker i länen.

Skyddsjakt sker vid akuta situationer där andra alternativ för att förhindra attackerna inte finns att tillgå. Förebyggande åtgärder som viltstängsling är inte en gångbar lösning när attackerna sker i så snabb takt och djuret rör sig över ett stort område.

Annons

Med större rovdjursstammar ökar konkurrensen om födan i mellersta och norra Sverige och djuren söker sig söderut. Naturvårdsverkets inventering uppskattar att det finns cirka 365 vargar i Sverige. Naturvårdsverket har ett gammalt mål på cirka 300 vargar medan riksdagen vill se en mer restriktiv målsättning. Hur som helst har vargstammens snabba tillväxt på senare år fört med sig en höjd risk för vargattacker.

Jaktfrågor generellt behöver ta större hänsyn till den skada som stora djurstammar på områden utan djurstängsel för med sig. Särskilt skadorna som förorsakas av de snabbt växande vildsvins- och vargstammarna. Särskilt om man redan har väl tilltagna ambitioner om storleken på populationerna behöver jakt ske för att hålla dem på den beslutade nivån.

”Ett mer aktivt arbete behöver ske för att skadorna från rovdjuren på jordbruket minimeras. Fåruppfödare ska inte behöva vakna till döda lamm i hagen.”

I norra Sverige tillåts mer jakt på varg för att skydda rennäringen. I södra och mellersta Sverige är länsstyrelserna dock mer restriktiva i att bevilja jakt på varg och då endast undantagsvis. Ett mer aktivt arbete behöver ske för att skadorna från rovdjuren på jordbruket minimeras. Fåruppfödare ska inte behöva vakna till döda lamm i hagen.

Situationen för vargarnas bevarandestatus kan inte skiljas från dess nära samlevnad med människorna. Värdet av vargarna behöver sättas i relation i den oro som skapas och den skada som de orsakar.

I Sverige lever människor nära naturen och med ett aktiv intresse i att vårda den. Bevarande av livskraftiga djurstammar är av högsta intresse och om mer görs för att ersätta de lantbrukare som påverkas kan också fler rovdjur tolereras.

Om konflikterna kring vargfrågan ska minska och skadorna minimeras är en av de snabbaste åtgärderna att tillåta mer jakt för att minska populationen till det satta riktmärket på 300 individer.

De som vill se jakt under ordnade former oroar sig över den ökade mängden tjuvjakt på varg. Men det är en naturlig reaktion från de som känner sig hotade av det ökade antalet vargar.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons