Annons

Vanliga människor är de bästa förebilderna

Den svenska kungen och countryns drottning i all ära, det finns någon som smäller högre – en Medelsvensson med blottad överarm.
Ledare • Publicerad 4 april 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Gun-Britt Johnsson p Bokens vårdboende i Mjölby blev först i Sverige att vaccinera sig mot covid-19. Sjuksköterskan Ann-Louise Broberg håller i sprutan.
Gun-Britt Johnsson p Bokens vårdboende i Mjölby blev först i Sverige att vaccinera sig mot covid-19. Sjuksköterskan Ann-Louise Broberg håller i sprutan.Foto: Stefan JerrevÂng/TT

Kungen var en av pionjärerna ett par veckor in på det nya året. Sedan följde en rad kändisar på löpande band, som Elton John och Arnold Schwarzenegger. Gemensamt är att de har vaccinerat sig offentligt i syfte att påverka allmänheten att göra detsamma, när det blir deras tur.

Countrylegendaren Dolly Parton har tagit fenomenet ett snäpp längre. Hon började med att skänka motsvarande närmare tio miljoner kronor till den forskning som ledde till Modernas vaccin, och i samband med att hon fick sin första spruta lanserades den trallvänliga hitlåten ”Jolene” – nu med titeln ”Vaccine”.

Annons

De välkända personernas uppmaningar är en av många pusselbitar som bidrar när så kallat vanligt folk ska bestämma sig för att tacka ja eller nej till vaccin mot covid-19.

”Bäst effekt ges när budskapet kommer från någon som många känner tillit till, men som ändå överraskar i just det sammanhanget.”

I en SVT-intervju berättar Erik Modig, doktor i marknadsföring, om de mekanismer som styr hur vi påverkas av sådana här aktioner. Enligt honom letar människor efter något som kallas socialt bevis, och som kortfattat innebär att vårt förtroende för en företeelse ökar om vi ser att andra litar på det (SVT 3/3). Om en kändis som kungen drar upp skjortärmen och får ett stick i armen inför kameran ger det signalen att han har förtroende både för sin egen och för övriga befolkningens del. Han skickade dessutom med en hälsning på temat: ”Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”

Kungaparet vaccinerade sig mot covid-19 och gjorde därefter ett uttalande:
”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”
Kungaparet vaccinerade sig mot covid-19 och gjorde därefter ett uttalande: ”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid.”Foto: Kungl. Hovstaterna, Foto: Sara Friberg

Samtidigt var det nog ingen som höjde på ögonbrynen över att just kungafamiljen skulle säga ja till sprutan. Därmed får pr-händelsen något mindre genomslag. Sämst går det enligt Modig när en offentlig person upplevs ha litet intresse för frågan och mest ställer upp för pengarna.

Men så finns där en grupp i mitten. Bäst effekt ges när budskapet kommer från någon som många känner tillit till, men som ändå överraskar i just det sammanhanget.

Det låter rimligt. Och det leder till slutsatsen att helt vanliga människor kan fylla en viktig funktion. Detta gäller inte minst i grupper där många är eller har varit skeptiska. BT berättade för en tid sedan om vård- och omsorgspersonal som av rädsla för biverkningar undvek att vaccinera sig när de stod näst på tur.

När nu den tredje vågen har sköljt över oss, fler doser är på gång och och vi kommer allt närmare den tidpunkt då den stora massan omfattas av vaccinationsprogrammet, då kan det vara värt att påminna sig om en sak: Den som är påläst och har bestämt sig för att ta emot vaccinet gör rätt i att berätta det för grannen, kompisen eller kollegan.

Ju fler som blir immuna, desto snabbare kan vi återgå till ett liv där både människan och ekonomin blomstrar.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons