Annons

Kajsa Kettil: Välkommen handlingskraft från Bryssel

Den enighet som EU visar angående Gaza och ambitionen att använda frysta ryska tillgångar är ett styrkebesked för unionen och fungerar som en uppmaning till Biden.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 mars 2024
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter torsdagens toppmöte.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter torsdagens toppmöte.Foto: Omar Havana

När EU:s stats- och regeringschefer möttes för toppmöte på torsdagen stod flera tunga frågor på agendan. Det var Ukraina, Ryssland, Gaza och EU:s utvidgning. Och tvärtemot vad många väntade sig – en lång nattmangling – var mycket klart redan på kvällen.

Det mest brådskande rör behovet av ett omedelbart eldupphör i Gaza. Här var kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ovanligt rak och koncis när hon konstaterade att ”vi behöver en omedelbar humanitär paus som leder till en hållbar vapenvila”.

Annons

En liknande samstämmighet kan anas även när det gäller stödet till Ukraina, den här gången i form av hanteringen av den ryska centralbankens tillgångar som har skapat huvudbry. Rent moraliskt är det rimligt att de frysta tillgångarna går till att hjälpa Ukraina här och nu samt på sikt bygga upp det sönderbombade landet. Men det är ingen självklarhet att rättsstater som EU:s medlemsländer kan utnyttja ett annat lands pengar hursomhelst, oavsett om det rör sig om en skurkstat eller ej. Efter att ha utrett frågan tycks unionen dock se en lösning: Räntorna av nämnda tillgångar kan gå till Ukrainastöd.

”Denna handlingskraft stärker EU internt, men kan förhoppningsvis även fungera som en blåslampa på Washington att skärpa sina krav på en vapenvila i Gaza.”

Det händelserika toppmötet hann även ta ställning i en fråga om EU:s utvidgning som legat på bordet länge. Beslutet att Bosnien-Hercegovina ska få inleda förhandlingar om ett framtida medlemskap sänder även en signal till Kreml: EU välkomnar alla europeiska länder som vill vara med i gemenskapen och som lever upp till unionens krav.

Denna handlingskraft stärker EU internt, men kan förhoppningsvis även fungera som en blåslampa på Washington att skärpa sina krav på en vapenvila i Gaza. Och så blir det en påminnelse för Putin att det inte lönar sig att jävlas med våra vänner.

Annons
Annons
Annons
Annons