Annons

Mikael Hermansson: Väljarna belönar de som talar klarspråk

Sent under fredagseftermiddagen stod det klart att den konservativa regeringen hade förlorat minst 759 fullmäktigeplatser i de brittiska lokalvalen.
Mikael HermanssonSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 4 maj 2019
Mikael Hermansson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Väljarna straffade Tories och Labour i lokalvalen.
Väljarna straffade Tories och Labour i lokalvalen.Foto: Frank Augstein

Stämningen i partiet pendlar mellan iskallt konstaterande och rödglödgad ilska. När resultaten blev kände riktades på flera håll inom partiet kravet att Theresa May måste avgå.

Labour hade räknat med att göra vissa framsteg. Istället blev det omfattande förluster. Omräknat i nationella sympatier är det snarare Liberaldemokraterna som är valets stora vinnare med ytterligare 452 fullmäktigeposter. Även de Gröna har skäl att vara glada för de 122 platser ytterligare som partiet har vunnit.

Annons

Omräknat till ett nationellt resultat visar lokalvalen att båda de stora partierna opinionsmässigt gör en kraftig tillbakagång och landar båda på 28 procent, medan Liberaldemokraternas ökning till 19 procent gör att de på allvar är att räkna med i EU-valet i slutet av månaden.

Varför? Allt handlade om Brexit. Väljarna straffar de otydliga och belönar de tydliga. Svårare än så är det inte. I alla fall inte den här gången.

Annons
Annons
Annons
Annons