Annons

Jesper Strömbäck: Valet avgörs inte av fusk

Oavsett hur valet går finns det all anledning för alla demokratiskt sinnade att med kraft motarbeta alla ogrundade påståenden om valfusk.
Jesper Strömbäck
Gästkrönika • Publicerad 11 september 2022
Jesper Strömbäck
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Demokratin kan aldrig tas för given. Den stärks av sanning och försvagas av desinformation, skriver Jesper Strömbäck.
Demokratin kan aldrig tas för given. Den stärks av sanning och försvagas av desinformation, skriver Jesper Strömbäck.Foto: Christine Olsson/TT

När detta skrivs är det fortfarande tre dagar kvar till valet och jag har ingen aning om hur det kommer att gå. En sak vet jag dock: valet avgörs av hur svenskarna röstar. Inte av valfusk. Svenska val är enligt experter pålitliga och säkra, och även om det kan förekomma misstag finns det i Sverige inget systematiskt valfusk.

Dagens krönikör

Jesper Strömbäck

är professor i journalistik och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

Trots detta har påståenden om valfusk blivit vanligare, och enligt Valmyndigheten har de under den här valrörelsen varit vanligare än någonsin. Föga förvånande sprids de framför allt av sverigedemokrater och andra delar av ytterkantshögern. Talande var det när SD:s partisekreterare Richard Jomshof på en extremhögersajt nyligen sade sig vara ”helt övertygad om att det finns väldigt många oärliga politiker och valarbetare som säkert gör vad dom kan för att få ett annat valresultat” och att valfusk ”kan avgöra” valet.

Annons

Talande var det också att intervjun gjordes av den tidigare riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som gjort sig känd inte bara för att springa omkring med järnrör och slåss i krogköer, utan också för att sprida desinformation och ligga bakom en rad olika högersajter på nätet. På Twitter påstår han också, med instämmande från andra sverigedemokrater, att ”vänstern gör exakt vad som helst för att vinna. Inklusive fusk och båg”.

Nu skulle detta givetvis kunna avfärdas som ytterligare ett exempel på att SD och ytterkantshögern lever i en parallell verklighet och ännu en gång sprider desinformation. Det stämmer förvisso, men är inte poängen. Det skulle också kunna avfärdas som en fantasilös import av den amerikanska ytterkantshögerns och Trumps lögner om att det senaste presidentvalet var riggat. Just det exemplet visar samtidigt att förskräckande många är villiga att avfärda fakta samtidigt som de är villiga att tro på nästan vilka lögner som helst om de ligger i linje med de egna politiska sympatierna. Fortfarande tror runt 70 procent av republikanerna att presidentvalet 2020 var riggat, och allt fler av dem ställer nu upp i val till poster där de – om de vinner – faktiskt skulle kunna underkänna demokratiska val. Därmed hotas inte bara demokratins legitimitet av lögnerna, utan också demokratin i sig.

Ingen bör heller tro att Sverige skulle vara immunt mot en liknande utveckling. Om något har den gångna valrörelsen visat att många är villiga att tro på falsk och missvisande information om den kommer från den egna politiska sidan, och att politiker ofta inte straffas av väljarna för att de sprider falsk och missvisande information. Dessutom visar forskning inte bara att SD-sympatisörer är mer konspiratoriskt lagda än andra: Jämfört med andra partiers sympatisörer är de – liksom även användare av högeralternativa medier – också mycket mer benägna att tro att valprocessen i Sverige inte går rätt till. De hyser också större misstro mot bland annat myndigheter och medier, och är därmed mer resistenta mot fakta som sprids från dem.

Sammantaget gör detta att det finns en överhängande risk att påståenden om valfusk får fäste och spridning i Sverige likväl som i USA. Oavsett hur valet går finns det därför all anledning för alla demokratiskt sinnade att med kraft motarbeta alla ogrundade påståenden om valfusk och alla dem som använder desinformation som vapen. Demokratin kan aldrig tas för given. Den stärks av sanning och försvagas av desinformation.

Annons
Annons
Annons
Annons