Annons

Vågar Centern landsbygdssäkra sitt idéprogram?

Landsbygdssäkra Borås! Det skriver Kerstin Hermansson (C) i en motion till fullmäktige i Borås. Hermansson pekar på att konsekvenserna av beslut ofta blir annorlunda på landsbygden än i staden. Därför vill hon att kommunen tar fram en checklista.
Ledare • Publicerad 22 mars 2013

Traditionell centerpolitik skulle man kunna säga. Som påpekas i det förslag till nytt idéprogram som Centern ska diskutera när extrastämman inleds i dag, grundades partiet 1920 till följd av ett upprop för landsbygdsbefolkningens livsvillkor. Det arvet och frågan vart Centern är på väg kan bli den viktigaste debatten på det som kallas just ”Framtidsstämma”.

De knepigaste delarna i det ursprungliga förslaget, bl a om rätt till månggifte, är borttagna – men det finns en oro för att Centern inte bryr sig om sina rötter. Det som brukar kallas att partiet är mer intresserat av att mingla på Stureplan än att ta itu med groparna på grusvägarna.

Annons

Det är en förenklad konflikt, men man kan konstatera att det är långt mellan Centerpartister som vill landsbygdssäkra sina kommuner och en del av dem som författade det ursprungliga förslaget till idéprogram.

Mot bakgrund av hur Centern ofta agerar ute i kommunerna finns en risk att ordet ”landsbygdssäkra” läses som ”rör ej”. Det vill säga, rör inte min skola, rör inte min vårdcentral. Det är en inställning som bygger på uppfattningen att detta slags infrastruktur just nu är optimal. Så är förstås inte fallet, och att agera för att exempelvis två mindre skolor slås ihop är inte att ”svika landsbygden” utan kan ibland handla om att kvalitetssäkra skolan.

Ändå finns en god tanke med att stämma av politiska beslut med fler än dem som bor utanför städerna. Centern kan ju börja med att landsbygdssäkra det egna idéprogrammet.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons