Annons

Vad vill M efter Olle Engström?

I morgon ska Moderaterna i Borås presentera sitt lokala valprogram och valaffischer.
Ledare • Publicerad 13 augusti 2014

De besked och uttryck som ges då är av stor vikt för såväl partiet självt som för Borås i allmänhet. Socialdemokraterna behöver en värdig motvikt och den lokala valkampen har så här långt sovit sin djupaste sommarsömn.

Den på flera plan starka, positiva utveckling som Borås och Sjuhärad har bygger, som till exempel Business Region Borås projektledare Jan-Eric Boström så träffande noterade på BT:s ledarsida nyligen, på att politiken lokalt har kunnat dra åt samma håll i stora utvecklingsfrågor. Den kommunala ekonomin är stabil bland annat eftersom inget parti kunnat härja fritt med spenderbyxorna på. Ambitionen att inte ge SD vågmästarställning har förstås också spelat roll senaste mandatperioden.

Annons

Men det ska inte hindra Alliansen och Moderaterna från att – i konstruktiv anda – driva till exempel frågor om hur Borås, handfast, får en bättre skola, erkänner invånarna rätten till alternativ i äldreomsorgen, uppmuntrar initiativ till en mer effektiv kommunal administration och personalpolitik där man betalar bra för hängivet jobb.

Målet för att nå dit måste förstås vara att återta ledartröjan i Stadshuset och det kräver en väl fungerande intern laguppställning. Har Moderaterna i Borås den?

Den grundkonflikt som ledde till att Olle Engström, fullmäktigeledamot och bland annat ordförande i Borås Lokaltrafik, uppmanades kliva av sina politiska uppdrag, liksom till förtroendeomröstning men ändå valdes in som ersättare i kommunstyrelsen av ett oenigt gruppmöte, försvinner rimligen inte bara för att Engström nu, som BT:s Anne Bengtsson avslöjade i går, lämnar partiet och har sökt medlemskap i Kristdemokraterna. (Engström kan dock inte väljas 14 september, KD:s lokala valsedlar är redan låsta.)

Förvissa har skälen varit olika, men flera andra namnkunniga moderater i Borås har ju lämnat/hoppat av på senare tid. Samtidigt finns en diskussion om ledarskapet som saknat känsla av stabilitet. Annette Carlsson kom in som kommunalråd vid senaste valet efter Ulrik Nilsson som var kommunstyrelsens ordförande 2007-2010. 60-årige allmänt respekterade Ulf Sjösten är sedan han lämnade riksdagen ordförande för Stadel Öster men är nu nominerad på andra plats på valsedeln.

Man kan i svallet efter nämnde Olle Engströms omtalade debattartikel i BT i maj i fjol om invandringshotet också ana en generationsdimension i Moderaternas interna diskussion. I EU-valet blev ju 44-åriga Cecilie Tenfjord-Toftby flitigt personkryssad, även om det inte räckte hela vägen till Bryssel. Inte så få MUF:are hoppas säkert att hon ska lockas mer av Borås Stadshus än Riksdagen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons