Annons

Vad tycker boråsarna?

Samtliga politiska partier sliter med vikande medlemssiffror. Detta behöver i och för sig inte innebära att det politiska intresset minskar.
Ledare • Publicerad 2 januari 2008

Problemet för partierna är att färre attraheras av de politiska paket som de har att erbjuda, det gäller särskilt ungdomar. Istället är det ofta enstaka frågor som engagerar, såsom miljön eller den lokala sjukvården. Ett större problem är att avståndet förefaller öka mellan våra förtroendevalda och medborgarna. Det är en utveckling som sannolikt förstärks vid varje politisk skandal. Klyftan är av flera skäl större mellan medborgare och rikspolitiker än mellan kommuninvånare och lokalpolitiker. Man har ju i allmänhet bättre möjligheter att samtala eller träffa den lokala politikern.

Men även förtroendevalda på lokalplanet bör ständigt sträva efter att komma närmare väljarna. Ett sådant sätt är att införa medborgarförslag. Som BT skrev om i går så är det endast Borås bland Sjuhärads kommuner som ännu inte låter kommuninvånarna komma till tals på detta sätt. Men nu har miljöpartiet lyft fram frågan.

Annons

Visserligen kan förfarandet medföra vissa nackdelar. Ett antal rättshaverister lär säkert se sin chans att få uppmärksamhet. Vidare kan det – som kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson påpekar – innebära en tung administrativ börda för kommunen. Dessa invändningar bör dock inte stå i vägen för en så viktig demokratisk reform.

Rätt tillämpat medför ju medborgarförslag att kommuninvånarna känner att de får mer att säga till om och att deras inflytande ökar. Då ökar även viljan att engagera sig. Ofta är det ju de små vardagsnära frågorna som engagerar mest och som ibland blir inkörsporten till ett vidare politiskt engagemang. Bland Borås invånare finns det förstås också väldigt mycket kunskap om lokala förhållanden och förslag på hur problem skall åtgärdas. Medborgarförslag skulle öppna en ny kanal för förbättring av Borås.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons