Annons

Vad de gröna glömde att säga

Miljöpartiet i Borås valde att inte ta ställning mellan blocken inför valet.
Ledare • Publicerad 28 september 2010

Det försvårade för väljarna men samtidigt var det förstås ärligt av de gröna att redovisa hur de tänkte.

Men de glömde att tillägga en sak: Vi är beredda att låta Sverigedemokraterna bli vågmästare. Vi tar noll och intet ansvar för svåra valresultat, kortsiktighet är vår ledstjärna och dåligt omdöme vårt signum.

Annons

Ty det är så partiet agerar nu. Beskedet att man vill samarbeta med S och V är inte i första hand ett besked om att man väljer politisk sida. Det är ett besked om avsaknad av politiskt ansvar och ledarskap.

Kanske, kanske hade det gått att uppbåda förståelse för beslutet om det vore så att MP hade blivit överkört av övriga partier i den konstellation där de ingått de senaste tolv åren. Om de nu hade presenterat en systematisk analys där de kunnat leda i bevis att de farit illa sakpolitiskt av samarbetet. Men icke. Istället argumenterar Tom Andersson för vänstervalet med ett vagt ”Vi tror att vi får igenom mest av vår politik då”.

Glömt är tydligen allt MP fått igenom. Glömt är att majoriteten tog med MP efter förra valet trots att det rent matematiskt inte hade behövts. Men efter de åtta år man redan då samarbetat gjorde båda parter bedömningen att det gynnade Borås.

Men en vecka efter valet är minnet kort hos fler än Andersson. Så räknar till exempel kommunalrådet (S) Ulf Olsson på valresultat: ”Väljarna har sagt att vi skall ha 34 mandat och alliansen 32 mandat. Jag tycker det skall ge utslag i hur kommunen skall styras.”

Det ”vi” som Olsson talar om är hur S+V+MP får 34 mandat vilket i och för sig är mer än alliansens 32 mandat. Men vad Olsson väljer att glömma är att det inte existerade något sådant ”vi” före valet. Till skillnad från hur det var på riksnivå fanns i Borås inte någon rödgrön konstellation som gemensamt bad om väljarnas förtroende.

Nu försöker Miljöpartiet få diskussionen att handla om att något alliansparti ska ta steget över till vänstersidan. I första hand vill man att KD ska rädda ansiktet på de gröna. Nog för att politiken ibland är ett oförutsägbart spel. Men vad tror Tom Andersson att Lennart Andreasson (V) och Ulf Olsson (S) ska fresta med. Fördubblat vårdnadsbidrag?

Miljöpartiet har sitt nästa möte på måndag. Även om det nu är Tom Andersson som synts mest ska man veta att partiet har inflytelserika personer som har bättre politiskt omdöme. Förhoppningsvis kommer deras ord att väga tungt om medlemmarna än en gång ska rösta.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons