Annons

Utredningen gick vilse i skogen

Krav på stärkt äganderätt har kastats in i en snårskog av motstrida förslag.
Ledare • Publicerad 2 december 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
En utredning gick in med höga ambitioner. Men vad kommer ut på andra sidan?
En utredning gick in med höga ambitioner. Men vad kommer ut på andra sidan?Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera av riksdagspartierna har upprepade gånger kritiserat myndigheternas och regeringens styvmoderliga hantering av Sveriges skogsbrukare. Med avverkningsförbud och olika regleringar har skogsägarna fråntagits kontrollen över sin egen skog. Myndigheterna har därefter kämpat igenom flera domstolsinstanser för att undgå att ersätta ägarna för de förluster som skett.

När Centerpartiet gav regeringen sitt stöd förhandlade man fram att äganderätten skulle stärkas. En utredning för att ”värna och stärka den privata äganderätten till skogen” skulle tillsättas. Förra året inledes därför Skogsutredningen men tidigt kunde man anat ugglor i mossen.

Annons

Utredningen gavs målet att skapa förutsättningar för ”hållbart skogsbruk, stärkt äganderätt i skogen och biologisk mångfald”. Direktivet var omfattande och ägandefrågan sattes bredvid Regeringens – kanske främst Miljöpartiets – mål med skogspolitiken.

Trots kort tid blev det en massiv utredning. Tolvhundra sidor och 50 förslag, den fick till och med en egen hemsida. Intressekonflikterna i skogen är såpas omfattande att varje steg i någon riktning förlikas med ett i en annan. Nu går förslagen på remiss och den politiska striden inleds på nytt.

Steg i rätt riktning försvinner bland förslag som gör frågan om hållbart skogsbruk än mer komplicerad. En pikant detalj är att regeringen skulle få mer att säga till om i frågorna. Utredaren ansåg att det var viktigt att demokratiska beslutsfattare skulle vara vågmästare när intressekonflikterna är svårlösta.

Det handlar inte längre om att värna ägande som det stod i Jöken. Regeringen är nog nöjda med resultatet. C fick sin skogsutredning men det var regeringen och avverkningsmotståndarna som lyckades styra var utredningen skulle landa.

”Skogen är en resurs som Sverige vet hur man förvaltar. Att äganderätten inte kan åsidosättas på lösa grunder är de flesta överens om. Men förslagen når inte hela vägen fram.”

Skogens funktion som fritids- och turistmiljö prioriteras framför skogsbrukets värde. Trämaterial och biobränsle från skogen är en central del av Sveriges gröna omställning. Men detta kommer bort när regleringarna läggs på hög. Skogsbrukets tillgångar klimatarbetet lyfts fram när det passar. Men i övrigt beskrivs industrin som ett problem som förstör naturen.

Om svensk skog ska förvaltas kan dock inte staten köra över andra parter. Privata initiativ till att avsätta skog från avverkning fortsätter att förringas i officiell statistik. Detta i sin tur gör att Sveriges långtgående insatser för skogen förminskas i internationella jämförelser.

Skogen är en resurs som Sverige vet hur man förvaltar. Att äganderätten inte kan åsidosättas på lösa grunder är de flesta överens om. Men förslagen når inte hela vägen fram.

Skogsutredning försökte göra avvägningar som gör regeringen och myndigheterna nöjda. Men när förslagen ska bli lag har inte regeringen mycket att säga till om. De har nämligen ingen riksdagsmajoritet.

Centerpartiet behöver inse vad som håller på att hända. Arbetet med förslagen är långt ifrån över. Förhoppningsvis går den ursprungliga ambitionen om att stärka äganderätten segrande till slut.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons