Annons

Kajsa Kettil: Utmärkt av M att ändra sig om amorteringskravet

Det är kärva tider, men att inte betala tillbaka på sina lån skulle försämra ekonomin ytterligare.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 januari 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Efter höstens skenande inflation har finansminister Elisabeth Svantesson (M) tänkt om när det gäller den planerade pausen av amorteringskravet.
Efter höstens skenande inflation har finansminister Elisabeth Svantesson (M) tänkt om när det gäller den planerade pausen av amorteringskravet.Foto: Jessica Gow/TT

Strax före höstens riksdagsval meddelade Moderaterna att partiet ville pausa amorteringskravet. Beskedet kom i ett läge där partierna tävlade om vem som kunde ösa det fetaste valfläsket över svenska folket. Här lovades kompensation för i princip allt som gjorde livet dyrare att leva. Ebba Buschs falukorv blev en nationell symbol för att vanligt folk skulle ha råd att leva.

Moderaternas planer på att tillfälligt slopa amorteringskravet motiverades med att skenande priser pressade hushåll. För en familj med ett tremiljonerslån uppgavs det kunna röra sig om 7500 kronor i uppskjuten amortering i månaden, vilket sannolikt lockade väljare med relativt höga lån, rörligt elavtal och en oro inför den annalkande vintern. I sammanhanget kan nämnas att det genomsnittliga priset för en Boråsvilla under 2022 års sista kvartal var 3,1 miljoner, enligt Svensk mäklarstatistik.

Annons

Nu låter det annorlunda. Fast redan i november syntes tecken på tillnyktring efter valets segerrus. Då sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen behövde diskutera frågan med Riksbanken och Finansinspektionen och att de skulle återkomma med besked, detta för att undvika att spä på inflationen i onödan.

Det var feltänkt i september, klokt spånat i november och utmärkt resonerat nu i januari. För i söndagens Agenda (SVT 15/1) uttryckte sig finansministern tveksamt om ett generellt stopp för amorteringskrav. Anledningen är att regeringen inte vill bidra till att motarbeta Riksdagens penningpolitik genom att ge hushållen större möjligheter att konsumera, vilket i sin tur skulle spä på inflationen.

Det hindrar dock inte att de bolåntagare med mycket små marginaler kontaktar sin bank och tillfälligt ber om att få sänka eller pausa sina amorteringsinbetalningar. Med ett sådant upplägg hjälps de hushåll som är i störst behov av lättnader samtidigt som ekonomiskt starkare hushåll klarar sig med en något åtdragen svångrem.

”Det var feltänkt i september, klokt spånat i november och utmärkt resonerat nu i januari.”

Denna princip borde gälla inom fler områden. Nu när valet är över och inga väljare behöver lockas med löften är tidpunkten dessutom klockren att ta politiskt obekväma men nödvändiga beslut.

På hyfsat kort sikt blir tillvaron tråkigare – för somliga riktigt tuff – för de familjer som tvingas se inkomsterna gå till elen, maten och bilen i stället för restaurangbesök, semesterresor och shopping. På lite längre sikt gör vi både oss själva och samhällsekonomin en tjänst om vi förutom de nödvändigaste utgifterna även försöker avvara några slantar för att betala tillbaka våra skulder.

Detta gäller inte minst med tanke på att bostadspriserna är på väg neråt, något som även gäller Sjuhärad. Enligt Svensk mäklarstatistik sjönk priserna på bostadsrätter det senaste kvartalet med 18 procent, vilket är den svagaste utvecklingen på nästan ett decennium och det största raset bland de kommuner i Västra Götaland som hade tillräckligt många affärer att rapportera för att statistik skulle kunna tas fram. För villor noteras en minskning med 11 procent i Borås under samma kvartal.

För att slippa stå med höga lån på bostäder som minskat i värde bör alla som har möjlighet att amortera göra det. Lyckligtvis har även regeringen insett att det inte är läge att skjuta amorteringen på framtiden.

Annons
Annons
Annons
Annons