Annons

Utmanare på svag grund

Den så kallade supertisdagen, då primär- och nomineringsval sker i tio delstater, blev inte den dödsstöt för den republikanska primärvalskampen som många trodde på förhand.
Ledare • Publicerad 8 mars 2012

Mitt Romney ökade visserligen avståndet till de övriga tre kandidaterna och han vann nyckelstaten Ohio, men med knapp marginal. Romney är riskkapitalist, miljardär och son till George, som byggde upp en förmögenhet med två tomma händer. Som guvernör för Massachusetts genomförde Romney en hälsovårdsreform i Obamas anda vilket också är till hans nackdel.

Så här långt in i kampanjandet står det klart att varken Romney eller någon av de andra kandidaterna är tillräckligt stark för att ena partiet. Troligtvis inte heller för att på allvar utmana sittande president.

Annons

Det är visserligen långt kvar till valdagen den 6 november men vi kan sannolikt förvänta oss fyra nya år med Barack Obama i Vita huset.

Mitt Romney lär ha bäst chans att utmana Obama i den breda medelklassen men verkar sakna en gedigen ideologisk grund att stå på, ett vinnande budskap och en äkthet som tilltalar arbetare och moralkonservativa i den amerikanska södern.

Det är ett svaghetstecken att republikanerna inte kan vaska fram en starkare kandidat. Av Obamas förkrossande effektiva och känslosamma slogan ”Yes we can” hörs nämligen inte mycket numera. De skyhöga förhoppningarna har långt ifrån infriats. En ny Ronald Reagan eller George W. Bush hade malt ned den skicklige retorikern Obama.

Presidenten har inte blivit någon brobryggare mellan demokrater och republikaner och han har inte tagit itu med budgetunderskottet utan istället haft en förkärlek för att satsa enorma pengar på statliga projekt med kortsiktig nytta. Guantánomobasen rymmer fortfarande ett antal ”illegal combatants”.

Man kan heller inte påstå att amerikanerna lämnar vare sig Irak eller Afghanistan med väl förrättat värv.

Det är ekonomin och jobben som avgör. Att rockstjärnan Bruce Springsteen i dagarna släpper den samhällskritiska plattan Wrecking Ball är talande för Obamas misslyckande på dessa centrala områden.

Fyra år under den nya administrationen har inte gjort det bättre för medelamerikanen.

Medan de republikanska kandidaterna nöter ut och tar heder och ära av varandra kan Obama dock lugnt luta sig tillbaka. Supertisdagens något tveksamma resultat torde glädja strategerna i Washington och på kampanjhögkvarteret i Chicago

Men det är på det stora hela inte bra för ett skuldtyngt och politiskt splittrat USA.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons