Annons

Kajsa Kettil: Utan städning blir det inget rent nöje i Borås

I sommar kommer centrala Borås att bli skräpigare. Det kan verka som en bagatell, men i slutändan kan besparingen tvärtom leda till en saftig prislapp.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 juli 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Utan helgstädning kan det bli skräpigare i centrala Borås. Arkivbild.
Utan helgstädning kan det bli skräpigare i centrala Borås. Arkivbild.Foto: Anders Robertsson

Som BT berättade på nyhetsplats i veckan behöver Tekniska förvaltningen i Borås stad dra ner på skötseln på gator och i parker i sommar. Detta på grund av de ökade kostnaderna för tjänster och material. Under årets fyra första månader visade verksamheten ett minusresultat på åtta miljoner kronor. Det säger sig självt att något måste göras för att underskottet inte ska växa ytterligare. Att hålla hårt i den offentliga plånboken är i grunden sunt, samtidigt som det gäller att ha koll på eventuella konsekvenser av de besparingar som genomförs.

Svångremmen innebär bland annat glesare gräsklippning och torrlagda fontäner. Det är inte hela världen, i synnerhet inte under juni när torkan har fått frodiga gräsmattor att sluta växa och ett större behov att spara vatten. Desto mer bekymmersamt är beslutet att dra ner på städningen. Under sommaren städas de centrala delarna av Borås måndag till fredag i stället för varje dag. På helgerna får boråsarna och hitresta besökare alltså räkna med överfulla soptunnor och en lite skräpigare utemiljö.

Annons

På ett sätt är det rimligt att renhållningen får stå tillbaka i inflationens spår. Om valet till exempel står mellan nedskärningar i skolan och att tömma sopkärl är valet givet. Men då behövs också en medvetenhet om att mindre städning på offentliga platser riskerar att leda till ökad otrygghet och kriminalitet.

”På helgerna får boråsarna och hitresta besökare alltså räkna med överfulla soptunnor och en lite skräpigare utemiljö.”

För det är tyvärr så att en sunkig plats ofta drar till sig stök och brottslighet som exempelvis skadegörelse. Och en trasig fönsterruta tenderar att leda till fler, det visar inte minst den så kallade Broken windows-teorin, även kallad New York-modellen. Den handlar kortfattat om att åtgärda mindre brottslighet innan den växer sig större.

Nu kommer knappast några slängda läskburkar och glasspapper i Stadsparken att eskalera till grov brottslighet under en sommar, men det är inte otänkbart att nedskräpning under helger får färre att vilja slå sig ner för att umgås i grönskan. Och med färre människor i rörelse kan den upplevda tryggheten minska.

Borås stad har nyligen ansökt om att få sätta upp fler övervakningskameror i centrum. Det är en utmärkt åtgärd för att vanliga, hederliga människor ska känna sig tryggare. Men det är värt att hålla koll på hur den befarade nedskräpningen påverkar stämningen i staden.

Under Moderaternas dag i Almedalen tidigare i veckan utlovades mer pengar till kommuner och regioner i den kommande höstbudgeten. Exakt hur mycket angavs inte, men någon form av tillskott var väntat med tanke på att Sveriges kommuner och regioner, SKR, tidigare i våras larmade om stora underskott.

Borås stad borde använda de extra pengarna till att satsa på städning igen.

Annons
Annons
Annons
Annons