Annons

Kajsa Kettil: Utan påfyllnadsdoser lurar viruset runt hörnet

En av tre – så få 65-plussare har tagit sin rekommenderade fjärde dos. Det duger inte.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 maj 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Uteserveringar fylls och pandemin känns avlägsen – men den friska friheten  kräver hög vaccinationstäckning.
Uteserveringar fylls och pandemin känns avlägsen – men den friska friheten kräver hög vaccinationstäckning.Foto: Stian Lysberg Solum

Smittotalen har gått ner, många har genomgått sjukdomen och vårsolen lockar till umgänge utomhus. Visst känns pandemin rätt avlägsen?

Det är glädjande att vi har återfått friheten att träffa vilka vi vill varsomhelst närsomhelst. Samtidigt innebär det en risk om vi släpper på garden alltför mycket. Just detta verkar tyvärr ske. Folkhälsomyndigheten larmar nu om att bara var tredje i kategorin 65 plus och personer med allvarlig immunbrist har tagit sin fjärde vaccinspruta mot covid-19. I takt med att det immunologiska skyddet från tidigare sprutor och genomgångna infektioner avtar, ökar därmed risken att smittas på nytt. Om en ny variant får fäste betyder det att sårbarheten hos svenska folket plötsligt är onödigt hög.

”Ju fler som vaccinerar sig, desto friskare och friare blir vi.”
Annons

Mönstret att avvakta med påfyllnadsdoser syns tyvärr även i de yngre ålderskategorierna. Två av tre har ännu inte tagit sin tredje spruta. Och detta sker i ett läge där FHM har spått en ökning under senvåren.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, sammanfattar varför det är angeläget att ta de rekommenderade vaccinationsdoserna: ”För att skydda sig själva och säkerställa att vi har ett bra skydd i befolkningen mot eventuella nya varianter och också mot en eventuell ökning av smittspridningen av de varianter som cirkulerar nu.”

Frågan är bara om tillräckligt många lyssnar och tar åt sig av informationen.

Budskapet må vara tröttsamt att trumma in, men är inte desto mindre viktigt: Pandemin är inte över. Ju fler som vaccinerar sig, desto friskare och friare blir vi.

Annons
Annons
Annons
Annons