Annons

Stig Fredrikson: Utan fortsatt stöd tvingas Ukraina till ett förödmjukande fredsavtal

Putin kommer inte att ge sig. Han måste stoppas.
Stig Fredrikson
Gästkrönika • Publicerad 24 februari 2024
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Motstånd är det enda språk Putin förstår, skriver Rysslandskännaren Stig Fredrikson.Foto: Sergei Bobylev

På lördag är det precis två år sedan Ryssland inledde ett fullskaligt anfallskrig mot Ukraina. Det är två år sedan Vladimir Putin utlöste den farligaste säkerhetspolitiska krisen i Europa sedan andra världskriget.

Krönikören

Stig Fredrikson

är tidigare utrikeskorrespondent och utrikeskommentator i SVT.

Två år senare finns ingen lösning i sikte. Kriget har utvecklats till ett utnötningskrig med i stort sett oförändrade frontlinjer. Men hela tiden fortsätter de ryska terrorbombningarna mot civila mål i Ukraina med raketer och drönare. Dessutom riktas anfall mot vatten-, el- och värmeförsörjningen, allt för att knäcka den ukrainska motståndskraften.

Annons

Egentligen är allt mycket enkelt. Antingen fortsätter Europa och USA att ge Ukraina så mycket militär och ekonomisk hjälp att landet kan fortsätta sin kamp som ytterst går ut på att överleva som självständig nation.

Eller också får Ryssland övertaget och tvingar Ukraina till ett förödmjukande fredsavtal där landet får avstå 20 procent av sitt territorium och dessutom förmodligen får lova att aldrig gå med i EU eller Nato.

Just nu, när kriget har pågått i två år, vacklar stödet från framför allt USA betänkligt. Ukraina får allt svårare att hålla ställningarna vid fronten eftersom man har brist på ammunition till artilleriet och luftvärnet och även saknar manskap. Samtidigt öser Ryssland på med ständigt nya vapen eftersom den ryska krigsekonomin går på högvarv och eftersom vänner som Kina och Nordkorea skickar ny militärhjälp hela tiden.

Putin är övertygad om att tiden arbetar för honom och för Ryssland. Därför gäller det nu för alla länder som står på Ukrainas sida att se till att Putin inte segrar. Putin kommer inte att ge sig. Han måste stoppas. Och enda sättet att stoppa honom är att hjälpa Ukraina att stå emot Ryssland militärt. Motstånd är det enda språk Putin förstår.

Sverige har just beslutat om vårt största militära stödpaket till Ukraina hittills. Ukraina får det som landet mest har efterfrågat, stridsfordon, stridsbåtar och pansarvärnsrobotar. Ändå är Sverige det land i Norden som ger minst militär hjälp till Ukraina, sett till procent av bruttonationalprodukten.

”Vi får aldrig glömma att Vladimir Putin inte kommer att låta sig nöja med att besegra Ukraina.”
Stig Fredrikson

Naturligtvis är det svenska stödet välkommet och viktigt i Ukraina. Men lika viktigt är att vi inser att om vi hjälper Ukraina hjälper vi också oss själva.

Vi får aldrig glömma att Vladimir Putin inte kommer att låta sig nöja med att besegra Ukraina. Hans mål sträcker sig längre än att göra slut på Ukraina som ett självständigt land. Han vill få till stånd en ny säkerhetsordning i Europa där Ryssland ges rätten till inflytande över vilka allianser som alla länder vid Rysslands gränser väljer att ingå i.

Putin har aldrig hymlat med sina ambitioner. Redan i december 2021, ett par månader före anfallet mot Ukraina, presenterade Ryssland sin kravlista till väst. Nato skulle dra sig tillbaka från de länder som blivit medlemmar efter 1997, alltså hela Centraleuropa och Baltikum. Inga nya medlemmar skulle få tas in. Och Ukrainas utveckling mot väst skulle stoppas.

Putin visste naturligtvis att detta var oacceptabla krav. Men hans ambitioner har inte ändrats. Det är därför Putin måste stoppas. På tvåårsdagen av anfallet mot Ukraina är det viktigare än någonsin.

Annons
Annons
Annons
Annons