Annons

Karin Karlsbro: Ursula von der Leyen är en utmärkt europeisk ledare

Det sägs att hon tar för mycket plats och vill göra saker på sitt eget sätt. Men vill man få saker gjorda måste man ta plats.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 17 september 2023
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal i onsdags.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt årliga linjetal i onsdags.Foto: Jean-Francois Badias

“Vår union idag har präglats av de visioner som de som drömde om en bättre framtid efter andra världskriget hade. En framtid där en union av länder, demokratier och folk gemensamt skapar och delar med sig av fred och välstånd. De var övertygade om att Europa var svaret när historien manade till handling.”

Så sa Ursula von der Leyen när hon höll sitt årliga tal om tillståndet i unionen i onsdags. Det har blivit en tradition att EU-kommissionens ordförande håller ett längre anförande vid Europaparlamentets första session, när ledamöterna återsamlas efter sommaruppehållet. Talet brukar vara en blandning av en politisk “att-göra-lista” och omvärldsanalys.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Annons

När talet till unionen hålls är det extra många journalister på plats i Europaparlamentet. När jag stod utanför den stora plenisalen i onsdags och blev intervjuad av svenska journalister hörde jag samtidigt hur kollegor från EU:s alla hörn recenserade talet. Ett tillfälle att profilera sig och lyfta sina käpphästar. Samtidigt konstaterar jag att det sprids ett stort mått av allmänt gnäll och klagan.

Själv sa jag till en svensk journalist att jag tycker det var ett suveränt bra tal av en utmärkt europeisk ledare. Hon lyckades fånga behovet av att hålla ihop i en svår tid i Europa. I samma stund som vi satt i parlamentet denna dag möttes två av världens farligaste män, Rysslands och Nordkoreas presidenter, och lovade varandra fortsatt stöd och nya vapen.

Det var ett engagerat, Europavänligt och lösningsorienterat tal, med en ambitiös agenda för att stärka Europas konkurrenskraft och roll i världen, med mål att ro fler frihandelsavtal i hamn inom kort. Helt rätt med nya satsningar till stöd för Ukraina och ett mycket välkommet besked var att massflyktsdirektivet för ukrainska flyktingar förlängs. Att rättsstatsfrågorna säkras när EU växer är grunden för att EU förblir en union endast för demokratier.

”I Bryssel snackas det om att hon tar för mycket plats och vill göra saker på sitt eget sätt. Själv ser jag Ursula von der Leyen, i första hand, som en kompetent och extremt kapabel person.”
Karin Karlsbro

Det spelar roll att Ursula von der Leyen är den första kvinnliga ordföranden. Att “rätten till ett liv fritt från våld och för samtycke i hela EU “är hennes första punkt i talet är ett starkt budskap. Det har vi aldrig sett förut och gjorde mig varm i hjärtat.

Det var Ursula von der Leyens sista tal till unionen den här mandatperioden. Redan nu spekuleras i om hon kommer att kandidera för en period till eller om hon byts ut. Det avgörs så klart av hur valet till Europaparlamentet faller ut och vad medlemsländerna kan enas kring. I Bryssel snackas det om att hon tar för mycket plats och vill göra saker på sitt eget sätt. Själv ser jag Ursula von der Leyen, i första hand, som en kompetent och extremt kapabel person, som är den man möter i korridoren om man råkar komma riktigt tidigt till jobbet en morgon. Vill man få saker gjorda måste man ta plats. Det har sällan hindrat manliga politiker genom historien.

Och det går inte annat än att hålla med hennes slutord. “Vår kontinents framtid beror på de val vi gör i dag. Än en gång – det är nu Europa ska svara när historien manar till handling.”

Annons
Annons
Annons
Annons