Annons

Urspårat när facket tar gisslan

Arbetspendlare måste kunna lita på att kommunikationerna fungerar i vardagen.
Ledare • Publicerad 11 juni 2014
Foto: SCANPIX

Ett modernt samhälle kräver pålitliga kommunikationer. Det ska gå att ta sig till och från jobbet utan att dagligen behöva undra om man som pappa ska hinna till förskolan eller om man som mamma över huvud taget ska hinna hem från konferensen.

På ett högre plan är kollektivtrafiken en viktig faktor för ett mer hållbart samhälle och en förutsättning för en fungerande regional arbetsmarknad.

Annons

Men innan man alls börjar tala om allt detta goda och samhällsnyttiga måste de grundläggande förutsättningarna uppfyllas.

Tågen måste komma och gå i tid.

Att det sedan länge pågår en politisk träta om vems fel det är att kontaktledningar rasar och tåg spårar ur, det har resenärerna vant sig vid. Allianspartierna ger Socialdemokraterna skulden för ett närmast utstuderat dåligt underhåll under en lång period av år. De rödgröna skyller allt på avregleringar och privatiseringar.

Just nu är det LO-facket Seko som hotar kollektivtrafiken, och som därmed äventyrar tilltron till att ett samhälle som det svenska också kan erbjuda en fungerande infrastruktur. Att Seko utvidgar den onödiga konflikt som hindrat Öresundstrafiken, det säger mer om fackets maktanspråk än om politikernas underlåtelsesynder.

Sakfrågan i konflikten är av sådan art att strejk är oförsvarbart. Och att då utvidga konflikten gör att fackets argument bara framstår som om något ännu svagare.

Facket håller helt enkelt den svenska modellen som gisslan. Denna konflikt kan omöjligen bli långvarig. Facket och arbetsgivarorganisationen Almega har ett gemensamt ansvar för att snarast komma överens.

Men frågan kvarstår – vilket ansvar har Seko för att de arbetspendlande resenärerna i fortsättningen ska våga lita på att den infrastruktur som är både effektiv och klimatsmart ska fungera i vardagen?

Ett modernt samhälle har inte plats för den här typen av omoderna konfliktlösningar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons