Annons

Ursäkta inte djurrättsterrorn!

”Djurvänner fick fängelse” lyder rubriken när Norra Skåne i tisdagens tidning publicerar telegrammet som berättar att Skaraborgs tingsrätt dömt fem personer för brott mot minkfarmer. Det handlar bland annat om mordbrand, olaga hot och brott mot griftefriden.
Ledare • Publicerad 9 april 2014

De åtalade har i rätten hävdat att de hade goda syften, men är de ”djurvänner”?

Nej, detta är inte djurvänner. Detta är inte personer som drivs om av omsorg om djur. Detta är personer som ägnar sig åt ren och skär terror. De sätter sig över lagen och hotar och skadar människor. Deras brottsliga gärningar är systematisk terror, ett hot mot demokratin.

Annons

En enskild r ubrik ska inte tas till intäkt för en förmildrande syn på brott. I just det telegrammet sägs dessutom att tingsrätten inte låtit sig påverkas av de åtalades avsikter. Ändå är det uppenbart att det överlag finns en, om inte förmildrande så dock naiv inställning till brott som är relaterade till djurrättsaktivism eller ekologisk aktivism. Det är djupt oroande.

BT berättade i gårdagens tidning (på Ulricehamnssidan) om hur en drabbad familj – som bland annat fått en yxa inkastad genom fönstret och vars släktingars grav skändats – betraktar de milda domarna som en skandal. Det är lätt att förstå. Det här handlar om brott med förödande konsekvenser för oskyldiga och åklagaren hade också yrkat på betydligt strängare straff.

Men det finns tyvärr alldeles för många exempel på hur människor som utsatts för brott och hot av aktivister möts av oförståelse från omgivningen och rättssystemet, och detta trots att djurrättsaktivisterna har blivit aggressivare och oftare tar till våld.

I det tysta finns också småföretagare som tvingas lägga ned verksamhet där djur eller pälshantering är inblandade efter att ha knäckts av rena maffiametoderna. Hot om vandalisering från välorganiserade aktivister ger dem inget val, trots att deras verksamhet är helt laglig. Djurrättsterroristerna har andra regler och skyr inga medel för att driva sin sak.

Johan Pehrson, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson (FP), har föreslagit att nästa åtgärdsplan mot våldsbejakande extremism även bör räkna djurrättsaktivismen som en extremistmiljö. Det finns tyvärr mycket som talar för att det är helt nödvändigt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons