Annons

Uppsala visar vägen

Nyligen kunde kunde man läsa i tidningen Riksdag & Departement (20/08) att det aldrig gjorts någon utvärdering av Svenska för invandrare, sfi.
Ledare • Publicerad 7 juli 2008

Trots att sfi funnits sedan 1965 och kostar samhället ungefär en miljard kronor per år. Tyvärr stämmer detta väl in i den allmänna bilden av undervisningen för nyanlända.

Visserligen kan man peka på vissa förbättringar på senare år. Nuförtiden är det inte så vanligt förekommande att analfabeter placeras i samma undervisningsgrupp som högutbildade.

Annons

Men vilken effekt sfi har på anställningsbarheten står fortfarande skrivet i stjärnorna, en situation som Riksrevisionen beskriver som ”otillfredsställande”. Ja det är det minsta man kan säga om sfi. Guidningen in i det svenska samhället, där språkkunskaper är den viktigaste delen, måste omprövas i grunden.

Det är ohållbart att bara drygt hälften av dem som har rätt till sfi deltar i undervisningen och att så många blir kvar i systemet år ut och år in. 25 procent av de inskrivna år 2003/04 är fortfarande registrerade på den treåriga utbildningen.

Regeringen lade i våras fram ett antal förslag för att öka genomströmningen. Skolminister Jan Björklund och integrations-dito Nyamko Sabuni ville förstärka inspektionen och skjuta till pengar för kompetensutveckling av personalen. Kursplanerna skulle få tydligare mål och nationella slutprov införas. Det är förvisso viktiga åtgärder men viktigare ändå är att öka kontakten mellan arbetsmarknaden och sfi. Målet skall vara att deltagarna får jobb helt enkelt.

Här är Uppsala kommun ett föredöme. Där har utbildningen lagts ut på entreprenad och blivit mer yrkesorienterad. Undervisningen i svenska anpassas efter de kunskaper som behövs för att klara av ett kommande jobb. Större hänsyn tas till de kunskaper och erfarenheter som eleverna bär med sig från sitt forna hemland.

Sfi borde också göras mer flexibelt. Det finns många orsaker till att relativt få utnyttjar möjligheten till svenskundervisning, men en är att dagarna ägnas åt andra måsten. Arbetspraktik borde kunna kombineras med undervisning på kvällstid. Och den som vill genomföra utbildningen i snabbare takt borde ha möjlighet till det.

Det är mycket begärt att alla kommuner skall kunna leverera en god undervisning, speciellt de som tagit emot många flyktingar på kort tid. Staten lär få gå in med stödinsatser till exempelvis Göteborg och Södertälje.

Dessvärre har regeringen gått åt andra hållet då man dragit ner på bidrag till den kommunala vuxenutbildningen där sfi ingår.

Ett nytt sorts sfi kan i högsta grad bidra till arbetslinjen och skapa välfärd, men för det krävs det att fler kommuner följer Uppsalas exempel.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons