Annons

Uppdrag för alliansen

Valet till regionfullmäktige i Västra Götaland kallas ofta det glömda valet.
Ledare • Publicerad 9 september 2010
Regionen sammankopplas främst med sjukvården men har även andra uppgifter. Ett borgerligt styre ligger inom räckhåll.
Regionen sammankopplas främst med sjukvården men har även andra uppgifter. Ett borgerligt styre ligger inom räckhåll.Foto: BT Arkiv

På ett sätt är det fel. Valdeltagandet var inte mycket lägre än i riksdagsvalet, 78,1 procent mot 81,8 procent. Dessutom är de flesta medvetna om att sjukvården är regionens ansvar. Men hur många boende i Västra Götaland kan på rak arm namnge regionråden eller peka ut dem på bild. Och hur många kan säga var maktcentret, Regionens hus, ligger?

Elva år efter regionens födelse är både politiker och maktstrukturer till stor del okända bland allmänheten. Och så här i valrörelsetider riktas intresset till största delen mot politiken på riksnivå.

Annons

Bristen på intresse och uppmärksamhet är en bidragande orsak till att väljarna i stor utsträckning röstar på samma parti till regionen som till riksdagen, gemensamma valdagar en annan. Popularitet eller nedgång i opinionen på riksplanet smittar av sig på partierna i regionen.

Men påverkan går inte endast åt ett håll. Det har rimligtvis även betydelse på riksnivå vilka som styr i en region med drygt 1,5 miljoner invånare med betydelsefull exportindustri och framstående forskning inom såväl fordons- som läkemedelsindustrin.

Sveriges största region skulle kunna bli ett borgerligt skyltfönster för hela landet. För det krävs givetvis en ren borgerlig majoritet, men även att Sjukvårdspartiet inte återigen hamnar i en vågmästarställning. Det var rädslan för att vara beroende av Sjukvårdspartiet som var den viktigaste orsaken till att Folkpartiet och Centern valde att styra tillsammans med S – och inte M och KD – under den gångna mandatperioden.

Det finns dock en del som talar för att de borgerliga får ta över efter den 19 september. Sjukvårdspartiet har märkts av splittring och interna stridigheter under den gångna mandatperioden och samarbetsklimatet mellan de borgerliga har förbättrats.

De båda mittenpartierna hade sålunda rätt i sin analys angående Sjukvårdspartiet. Men nu är läget som sagt var annorlunda. Inte minst beroende på att en rad tongivande politiker har bytts ut under de senaste mandatperioderna.

Därför ökar nu också t rycket på att de borgerliga partierna, och framförallt Folkpartiet och Centern, satsar kraft och energi på att få till en stabil och livskraftig majoritet för alliansen. Manegen har aldrig varit så väl krattad, om de får så många som röster som behövs.

Efter tre mandatperioder och med tanke på att majoriteten av Västra Götalands kommuner har borgerligt styre, undantaget Göteborg, vore det verkligen på tiden.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons