Annons

Kajsa Kettil: Upp till USA om Sverige snart blir Natomedlem

Regeringen har suttit still i Natobåten. Nu har Joe Biden chans att ro den i land.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 september 2023 • Uppdaterad 27 september 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Vem blinkar först, Erdogan eller Biden?
Vem blinkar först, Erdogan eller Biden?Foto: Susan Walsh

Så sent som för några dagar sedan var det nej, nej och åter nej från Turkiets president Recep Tayyip Erdogans sida. Sverige skulle inte räkna med något turkiskt Natogodkännande i närtid, trots att han tidigare lovat att ansökan skulle behandlas i parlamentet i oktober. Och Turkiets önskan om att få köpa de amerikanska stridsplanen F-16 hade minsann inget samband med det svenska medlemskapet i försvarsalliansen.

Sedan vände han på en femöring och erkände att de visst hängde ihop. Nu heter det plötsligt att Turkiet släpper in Sverige i Nato om landet får köpa planen.

Annons

Egentligen är det inga nyheter, för nekandet har enbart varit politisk teater. Det nya är att han säger det alla visste, vilket kan betyda två saker; antingen testar han en ny taktik när den förra ledde honom in i en återvändsgränd, eller så är han relativt säker på att få sin vilja igenom.

Något som talar för det sistnämnda är resultatet av en politisk skandal i den amerikanska kongressen. Där har senatorn och demokraten Robert Menendez nyligen åtalats misstänkt för att ha tagit emot mutor av affärsmän i sin delstat New Jersey. Den brottsmisstänkte har tillfälligt fått lämna sitt uppdrag som utrikesutskottets ordförande, men han vägrar att avgå från senaten. Skandalen har fått senatorer även från hans eget parti att kräva hans avgång, och frågan är hur länge han kan stå emot. Klart är dock att situationen kan få konsekvenser både för Turkiet och Sverige, detta eftersom Menendez som utrikesutskottets ordförande har satt sig på tvären vad gäller den planerade exportaffären av stridsplan till Turkiet. Med den brottsmisstänkte senatorn ur vägen ökar sannolikheten att president Biden får igenom affären.

”Är det något den stormiga resan mot Natomedlemskap har lärt oss är det att turkiska löften väger lätt.”

Det vore i så fall goda nyheter för Sverige, förutsatt att Erdogan håller fast vid sin deklaration. Och redan där har vi en stor osäkerhet, för är det något den stormiga resan mot Natomedlemskap har lärt oss är det att turkiska löften väger lätt. Samtidigt blir det svårare för Erdogan att backa ju närmare ett godkännande han kommer.

Nu är det upp till den amerikanska kongressen att ta ställning till hans senaste bud. Frågan kommer sannolikt att handla om i vilken ordning besluten om stridsplan och Natogodkännande ska komma – inte om det blir några positiva beslut överhuvudtaget.

Under tiden gör den svenska regeringen klokt i att fortsätta sitta still i båten. Den taktiken har varit den enda rätta efter att det stod klart att förra höstens ivriga uppvaktande inte styrde processen framåt.

Under tiden som Turkiets och USA:s presidenter avslutar sitt chicken race – alltså en tävling om vem som ger sig först – kan utrikesminister Tobias Billström luta sig tillbaka och ta fram sin telefon. I väntan på samtal från Ankara eller Washington DC kan han finna motivation från sitt mobilskal med budskapet ”Keep calm and join Nato”.

Annons
Annons
Annons
Annons