Annons

Karin Karlsbro: Ukraina borde få all hjälp av Europa

Den ryska invasionen i Ukraina lämnar ingen oberörd.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 5 mars 2022
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ukrainas väg till EU är lång och svår. Men det är där landet hör hemma.Foto: Virginia Mayo

Inte bara i TV utan via sociala medier följer vi i realtid missilerna som regnar över hus och hem och hör vrålen och tårarna från människor som för bara några dagar sedan levde helt normala liv och kämpade för att få livspusslet att gå ihop.

Vi som växt upp under efterkrigstiden har vant oss vid att fred är vårt normaltillstånd. Men sedan morgonen den 24 februari utspelar sig ett blodigt krig trots att det så många gånger sagts, aldrig mer igen.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Annons

Men Putins aggression började inte förra veckan. Annekteringen av Krim, kriget i östra Ukraina som skördat 14 000 människoliv borde inte gått så obemärkt förbi.

Ukrainarna kämpar nu med en ofattbar beslutsamhet mot Putins kompletta barbari, trots att landet står ensamt mot en av världens största arméer, ledd av en empatilös tyrann i Kreml. Putin attackerar inte bara ett fredligt grannland utan leder också skoningslöst ut sina unga medborgare i döden.

Vi vet ännu inte hur, eller när, kriget tar slut. Men en sak är säker. Putin måste stoppas. Därför är det rätt att Sverige och EU nu förser Ukraina vapen och att mycket svidande sanktioner införs för att strypa de inkomster som gör kriget möjligt, att tillgångar fryses och att flygförbud införs. Men mer måste göras, inte minst humanitärt. Det är så viktigt att EU har fattat det unika beslutet att generöst ge fristad åt de som tvingats fly för sina liv i ett läge där en miljon ukrainare har tvingats lämna sina hem.

Striderna i Ukraina handlar inte bara om Ukraina. De handlar ytterst om den frihet och de värderingar hela vårt sätt att leva vilar på. Trots att fokus måste ligga på att stoppa striderna och rädda människoliv måste vi orka ställa frågan, vilket Europa vi vill se när denna mardröm är över.

”Resan till ukrainskt medlemskap kommer vara lång och svår, men EU har ett ansvar i att snabba på och understödja den med alla medel.”
Karin Karlsbro

I Kyivs barrikaderade presidentpalats skrev häromdagen president Zelenskyj under Ukrainas medlemskapsansökan till EU och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har gjort det tydligt att hon vill se landet i unionen.

Ukraina har gång på gång i demokratiska val valt väg. De har genomfört en revolution och avsatt en president som vägrade fullfölja det samarbete med EU som befolkningen bett om. Nu kämpar ukrainarna med sina liv som insats.

EU-ländernas befolkningar har genom sitt enorma stöd i form av nödsändningar, demonstrationer och utsträckta händer till de som flyr, visat att man delar den uppfattningen - Ukraina är en del av den europeiska familjen.

Givetvis borde Ukraina omgående få kandidatstatus. Resan till ukrainskt medlemskap kommer vara lång och svår, men EU har ett ansvar i att snabba på och understödja den med alla medel. Det är uppenbart att Ukraina under lång tid kommer att behöva enormt mycket stöd, både i det akuta skedet och därefter för att kunna återuppbygga landet. Men deras kamp ska inte ha varit förgäves. Ja, är helt enkelt det enda svaret vi kan ge till det ukrainska folket som nu utkämpar en strid för de värderingar vi gemensamt vill försvara.

Annons
Annons
Annons
Annons