Annons

Trots allt – det våras för Borg

Inga braskande nyheter, inga storslagna satsningar och inga överraskande skatteförändringar. Regeringens vårproposition var milt sagt försiktig. Precis som han gjorde vid budgetpresentationen den tuffa hösten 2011, talar finansminister Anders Borg (M) nu om vikten av att Sverige bygger ekonomiska skyddsvallar.
Ledare • Publicerad 10 april 2014
Foto: 

Behovet kommer framöver vara större än tidigare eftersom offentliga finanser i omvärlden är i sämre skick, är budskapet.

Det hade kanske varit enklare att locka väljare med löften om sol och varma satsningar än dessa kärva besked. Men försiktigheten och finansministerns ständiga påminnelse om vikten av ”ordning och reda i de offentliga finanserna” har tjänat Sverige väl under de tuffa åren.

Annons

Bland annat tack vare detta kan Borg peka på att Sverige har klarat krisen och arbetsmarknaden bättre än de flesta jämförbara länder.

Per Schlingmann brukar säga att man inte vinner val på vad man har gjort utan på sina idéer för framtiden. Det ligger mycket i det, men förtroendet för Anders Borg kommer att vara en tillgång i valrörelsen och det bygger i hög grad på vad han har gjort, inte på vad han lovar att göra.

Med vårbudgeten sätter regeringen nu ramarna för den ekonomiska spelplanen och debatten med oppositionen. Magdalena Andersson (S) var mycket missnöjd i sin kommentar och ifrågasatte Borgs beräkningar.

Socialdemokraterna presenterar sitt budgetförslag om två veckor ändå var det påtaligt att Anderssons taktik handlar mer om att försöka skapa misstroende för Borg än att försöka vinna förtroende för den egna politiken. Möjligen taktiskt enkelt på kort sikt, men näppeligen hållbart på längre sikt. Särskilt inte när regeringsalternativ ska ställas mot regeringsalternativ.

Vårbudgetens största satsning är känd sedan tidigare, det handlar om skolan. För bara något år sedan hade den beskrivits som en budgetframgång för Folkpartiet, på samma sätt som landsbygdssatsningen kan kopplas till Centern och satsningen på cancervården till KD. Numer är skolan en fråga som alla partier vill lyfta fram och som de flesta dessutom tycker alltmer lika om.

Uppvaknandet är välkommet, men senkommet. Skolan är dock inte bara en resursfråga, utan också en fråga om inställning och attityd, vilket också fler börjar bli varse om.

Eller som Anders Borg formulerade det i budgetdebatten, det viktigaste beskedet till unga är: sköt er skola, ansträng er och gör era läxor!

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons