Annons

Per Schlingmann: Tre sommarprat som väckte viktiga frågor

Sommar i P1 är vår tids Hylands hörna.
Per Schlingmann
Gästkrönika • Publicerad 4 augusti 2023
Per Schlingmann
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Omkring 1970. Skådespelerskan Birgitta Andersson gästar Lennart Hyland i underhållningsprogrammet "Hylands hörna.
Omkring 1970. Skådespelerskan Birgitta Andersson gästar Lennart Hyland i underhållningsprogrammet "Hylands hörna.Foto: Svenskt Pressfoto / TT /

Även om jag är på gränsen till för ung så är det nog många som minns Hylands hörna och hur programmet påverkade samtalen runtom i Sverige. Det som hände i hörnan blev ett givet samtalsämne över hela vårt land. Att så många av oss pratade om det som hände i ett tv-program utgör, milt uttryckt, en svunnen tid.

Dagens krönikör

Per Schlingmann

växte upp i Borås och är före detta partisekreterare för Moderaterna. Jobbar i dag som framtidsspanande föreläsare, författare, rådgivare inom näringslivet och medverkar även i TV 4:s nyhetspanel.

Ibland brukar man lite skämtsamt, men med en allvarlig underton, säga att melodifestivalen och Zlatan är de gemensamma samtalsämnena vi har kvar i Sverige. Globalisering och digitalisering har förändrat vår konsumtion av medier och kultur. Vi blir mer olika och upplever samhället som mer olika.

Annons

Under sommarmånaderna händer dock något och jag tänker inte på morgondagens väder som vi, trots att vi inte kan påverka det, ägnar ofantligt mycket tankekraft åt. Jag tänker naturligtvis på Sommar i P1. Bibi Röddö, som sedan mer än 25 år är programchef, har nått närmast ikonisk status. Jag minns själv hur radion stod på och vi alla lyssnade när jag i min ungdom arbetade några somrar på Ellos varuhuslager i Knalleland.

Jag ska villigt erkänna att jag i år inte lyssnat på alla program. Däremot tycker jag redan att flera sommarpratare lämnar efter sig stora och viktiga frågor om samhällets utveckling.

Jessie Sommarström, som jag haft förmånen att laga braxen och baljfärslasagne med, låter en av de viktigaste frågorna hänga kvar: I vilken grad är det möjligt för människor att genomföra klassresor? Jessie växte upp i Indien, adopterades till Sverige och lyckades genom hårt arbete, en kärleksfull mamma och målmedvetenhet etablera sig som kock för att förra året vinna utmärkelsen Årets kock.

”När vi blir tvärsäkra missar vi möjligheter”
Per Schlingmann

En sommarpratare som angränsade till denna frågeställning är PM Nilsson som berörde sitt intresse för socialpolitiken där naturen och naturupplevelser spelade en nyckelroll. Särskilt intressant var hans resonemang om platsens och hemmets betydelse eftersom det är ett outforskat och sällan närvarande perspektiv i samhällsdebatten. Skickligt pekade han på hur betydelsefullt det är att ha en plats som är ens hem, som man söker sig till och speglar sig i. Och hur detta kommer att vara ett av de viktigaste perspektiven i samhällsdebatten framöver.

Ett viktigt sommarprat som lämnade flera frågor efter sig var religionshistorikern David Thurfjell. Han pratade om religionernas betydelse, om hur man som människa kan bli en del av något större – och inte minst varnade han för tvärsäkerhet. Just tvärsäkerheten är ett fält där jag själv navigerat och funderat mycket. I en tid med snabb kunskapsutveckling som är omöjlig att överblicka, är det lätt att hemfalla åt starka världsbilder och låta dem styra hur vi tar till oss ny information. Vi blir lätt tvärsäkra och missar möjliga vägar framåt.

Tre sommarprogram som väckte tre viktiga frågor:

· Hur kan Sverige bättre skapa förutsättningar och uppmuntra fler människor att göra klassresor?

· Hur skapar vi förutsättningar för fler att känna sig hemma på olika platser runtom i landet?

· Hur kan vi ständigt utmana våra världsbilder och vara öppna mot det nya och varandra?

Vilka frågor har väckts hos dig?

Annons
Annons
Annons
Annons