Annons

Tillväxten föder krav

Svensk ekonomi går fortfarande som tåget. BNP-tillväxten på 7,3 procent under det fjärde kvartalet 2010 är den högsta siffran som uppmätts sedan kvartalsmätningarna infördes år 1970.
Ledare • Publicerad 2 mars 2011

Den urstarka tillväxten bör visserligen ses mot bakgrund av en mycket svag period i slutet av 2009. Men man bör även jämföra med andra västländer som likt Sverige tvingats gå igenom en finans- och industrikris.

Där svensk ekonomi för andra kvartalet ligger på tillväxtsiffror runt sju procent når EU-kollegerna som bäst två. Det är ett styrkebesked som heter duga. Att det var konsumtionen som i första hand bidrog till tillväxten visar på en spirande framtidsoptimism men även på att hushållen står väl rustade för väntade räntehöjningar, vilket är en nog så viktig och positiv signal.

Annons

De goda finanserna och en splittrad opposition skapar förutsättningar för reformer. Om man inte vågar ta politiska risker och blicka framåt nu, när ska man då göra det? Så lyder slutsatserna från allt fler både inom Moderaterna och från tongivande namn inom Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Ropen om avskaffad värnskatt, reformering av arbetsrätten eller ökad avdragsrätt för gåvor lär dock inte hörsammas av finansminister Borg. Reformambitionerna år 2011 kretsar kring skolan. Punkt slut.

Det är visserligen svårt att ifrågasätta regeringens höga ambitioner på området. Särskilt under ett år som innebär de största reformerna sedan 1990-talet. Någonstans måste utvecklingen med fler och fler som inte klarar gymnasiebehörighet vända. Varken på ett mänskligt eller samhällsekonomiskt plan har vi råd med att inte ge eleverna en bättre start på livet än vi gör idag.

Regeringens försiktighet är också förståelig med tanke på att omvärldens finanser fortfarande är instabila. Kraftiga bakslag kan fortfarande drabba Spanien och Italien och smitta av sig på Sverige.

Att en omvald regering, dessutom i minoritetsställning, inte fortsätter i samma höga reformtempo under inledningen av sin andra mandatperiod är också förklarligt.

Med detta sagt är det dock även viktigt att ha en öppen attityd gentemot den borgerliga idédebatten och mot kritikerna i de egna leden. Statsminister Reinfeldts ointresse har varit påtagligt i det avseendet.

Regeringen och moderaterna är fortfarande etta på bollen, mycket i kraft av bristen på opposition. Men för att inte tappa initiativet behövs det förr eller senare en vitamininjektion. Den finns på nära håll.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons