Annons

Karin Karlsbro: Tiktok är inte som alla andra appar

Det är dags att vi slutar sticka huvudet i sanden och ser Tiktok för vad den faktiskt är, en spionapp.
Karin Karlsbro
Gästkrönika • Publicerad 27 maj 2024
Karin Karlsbro
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tiktok – en app olik andra.
Tiktok – en app olik andra.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tiktok har tagit världen med storm och idag finns appen i var och varannans mobiltelefon. På Tiktok kan man följa konton där man kan lära sig mer om matlagning, hur man lär sig virka vackert och man kan också ta del av nyheter och politik. Men samtidigt som appen blir allt mer populär är det hög tid att vi stannar upp och funderar på riskerna med Tiktok och varför det kan vara en klok idé att tänka ett varv extra innan man laddar ner och loggar in på appen.

Dagens krönikör

Karin Karlsbro

är Europaparlamentariker för Liberalerna, som ingår i partigruppen Renew Europe.

Sedan apparnas intåg i våra liv så spenderar vi allt mer tid bakom våra skärmar. “Scrollandet” på sociala medier slukar flera timmar varje dag i takt med att mobilerna har blivit bättre och internet snabbare. Appar idag är också designade för att de ska användas så mycket som möjligt och just Tiktok har utvecklat en algoritm som är särskilt beroendeframkallande.

Annons

Just detta behöver inte vara ett problem i sig. Vuxna människor gör vad de vill med sin fritid. Däremot finns det ett dilemma med vem det är som faktiskt äger Tiktok. Appen ägs av den kinesiska staten via bolaget Bytedance och allt fler myndigheter runt om i världen varnar nu för att användardatan riskerar att hamna i den kinesiska statens händer.

Sverige och EU har under alldeles för lång tid varit naiva när det kommer till det hot som Kina utgör. Landet har en helt annan syn på vad demokrati och yttrandefrihet innebär. Ett exempel på det är att alla sociala medier som inte är godkända av den kinesiska staten inte är tillgängliga i landet, ironiskt nog även Tiktok.

Vi lever just nu i den allvarligaste säkerhetspolitiska tiden sedan andra världskriget och då bör man fråga sig själv om det är rimligt att diktaturen Kina som aktivt understödjer Ryssland ska tillåtas förse oss med app som är en perfekt spridnings­källa för desinformation och påverkans­kampanjer.

”Därför bör vi alla, både unga som gamla, bli bättre på att lära oss om desinformation och bli bättre på källkritik.”
Karin Karlsbro

Ska vi lyckas sätta hårt mot nätjättarna och Kina så kan inte Sverige agera ensamt. Då krävs det att EU agerar tillsammans. Det är dags att vi slutar sticka huvudet i sanden och ser Tiktok för vad den faktiskt är, en spionapp. EU bör följa USA:s exempel och se till att appen förbjuds om den inte säljs från sina kinesiska ägare.

Självklart är inte den enda lösningen att förbjuda Tiktok. Med internet kommer det alltid finnas tillgång till idéer från dem som helst vill se att den liberala demokratin försvinner och som vill så split i samhället. Därför bör vi alla, både unga som gamla, bli bättre på att lära oss om desinformation och bli bättre på källkritik.

Själv har jag valt att inte vara på Tiktok. Förutom för att det inte längre är tillåtet att ha det på min telefon eftersom Europaparlamentet blockerat möjligheten att ladda ner appen av säkerhetsskäl, så har jag även ett ansvar som politiker att markera att just Tiktok är en app som vi borde avstå från.

Jag har själv erfarenhet av att både bli uppsatt på Kinas sanktionslista och blivit utsatt för ett dataintrång från Kina. Det går inte längre att blunda för riskerna som ett allt mer aggressivt Kina utgör.

Annons
Annons
Annons
Annons