Annons

Tid att värna rättsstaten

Det uppmärksammade kopplerifallet i Malmö är av det vidrigare slaget.
Ledare • Publicerad 29 september 2010

En förståndshandikappad 14-årig flicka som rymt från sitt fosterhem har utnyttjats sexuellt av ett tio män på olika platser i Rosengård – på en toalett, i ett garage, i en klubblokal.

Domaren i målet, Monica Nebelius, blev sjuk efter en dag och lämnade ifrån sig klubban. Sydsvenskan kunde dock i går avslöja att orsaken till frånvaron inte var sjukdom, utan hot och trakasserier.

Annons

Rättegången har utsatts för flera övertramp. Åklagaren i målet tvingas ha livvaktsskydd och i rättssalen har det installerats säkerhetskontroller. Detta är knappast en typisk bild av tillståndet i landets domstolar. Men hot, våld och trakasserier blir dessvärre allt vanligare inslag i rättsutövningen.

Enligt en undersökning från fackförbundet Jusek från tidigare i år känner sig fyra av tio åklagare inte trygga i sin ämbetsutövning. Inom Sveriges domstolar kände sig var sjunde utsatt. Det handlar mycket sällan om fysiskt våld, betydligt oftare om trakasserier, hot och annan påverkan genom SMS och e-mejl.

Att en åtalad slungar ut hotelser i stundens hetta och från en utsatt position är en sak. Det verkliga problemet är de som planlägger och förväntar sig att vinna fördelar genom att sätta rättsordningen ur spel. Yrkeskriminella som inte hyser någon respekt för lagens råmärken, samhället eller personerna bakom ämbetet.

Denna sorts systematiska hot har ökat på senare år.

Att det dessutom råder stor brist på domare gör inte direkt synen på Rättssverige ljusare. Medelåldern är hög inom domarkåren. En stor andel går i pension inom några år samtidigt som antalet inkommande mål har ökat med 34 procent under de senaste tio åren (Ekot 28/9). På Göta hovrätt i Jönköping får pensionerade domare rycka in och övertiderna läggs på hög.

När domaryrket framstår som mer utsatt ökar inte benägenheten för nyexaminerade att söka sig in på den banan.

Varningstecknen måste tas på allvar. Hela rättskedjan från poliserna ute på fältet till domarna i Högsta Domstolen behöver stärkas och samordnas. Personskyddet för domare och åklagare måste bli förbättras. Rättsstaten får aldrig vika sig för den organiserade brottslighetens metoder.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons