Annons

Ta era barn till simskola

Vid badplatserna i Almenäs, Sjöbo och Byttorp är vattnet i det närmaste ljummet. Det är inte underligt att människor vallfärdar för att lapa sol och svalka sig i spat.
Ledare • Publicerad 30 juli 2008
På simsskolan får man lära sig vattenvett.
På simsskolan får man lära sig vattenvett.Foto: NIKLAS LARSSON/ SCANPIX

När frusna nordbor under några sommardagar får lite het medelhavskänsla till låns och badar från morgon till kväll byts tyvärr också glädjen i några fall till sorg. Under de senaste dagarna har minst tio personer drunknat runt om i Sverige. Hittills har 21 människor dött i vattnet under juli månad.

För att få stopp på bad- och drunkningsolyckorna uppmanar Svenska Livräddningssällskapet skolor och kommuner att satsa mer på att alla ska lära sig simma.

Annons

Det har Livräddningssällskapet gjort varje sommar under lång tid. Det idoga lobbyarbetet har också gett resultat. I september förra året beslutade regeringen att läroplanen i skolan skulle förses med kravet att alla som går ut femte klass ska kunna simma 200 meter.

Tidigare har simkunnighetskraven varierat kraftigt, alltifrån 25 till 100 meter, mellan olika skolor och kommuner.

Att öka simkunnigheten är ett behjärtansvärt mål. Frågan är dock om Livräddningssällskapet har satsat på rätt häst? Skolan ska numera lära ut bordsskick, uppfostra goda demokrater, fungera som terapeut, undervisa i privatekonomi och skydda unga från könssjukdommar.

Egentligen borde det inte förvåna att skolan i takt med de tilltagande kraven har blivit sämre på sina kärnuppgifter som att lära barnen att räkna och skriva. Ju mer extrauppgifter som läggs på skolan desto sämre blir grundutbildningen. Det finns helt enkelt inte tid och medel till allt.

Därför borde en ideell förening som Livräddningssällskapet istället satsa sina resurser på att föräldrarna i större utsträckning ska ta sina barn till simskola. Precis som när det gäller privatekonomi och bordskick så är också barnens simkunnighet primärt föräldrarnas ansvar.

År 2007 missade var sjätte elev målen i matematik. Frågan är hur många som kommer att missa 200-metersmålet i simning 2008?

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons