GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige bör donera fler vaccindoser

Vi kör väl en tredje spruta, men på ett villkor: att vaccinleveranserna till fattigare länder snabbas på.
Ledare • Publicerad 27 oktober 2021 • Uppdaterad 27 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten meddelar att att alla vaccinerade över 65 år snart kommer att erbjudas en tredje dos vaccin. På sikt omfattas även resten av befolkningen.
Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten meddelar att att alla vaccinerade över 65 år snart kommer att erbjudas en tredje dos vaccin. På sikt omfattas även resten av befolkningen.
Foto: Christine Olsson/TT

Ledarsidan har tidigare argumenterat för att det är viktigare att ge människor i låginkomstländer en första dos än att rikare länder lyxar till det med en tredje så kallad boosterdos.

Den hållningen gäller till viss del fortfarande, för det är en förfärande liten del av befolkningen i låg- och medelinkomstländer som har tillgång till vaccin mot covid-19. Att ge dem en första dos är på många sätt mer angeläget än att vi ska få en tredje.

Samtidigt finns det en väsentlig skillnad: Ju längre tiden har gått, desto tydligare har det blivit att effekten av vaccinet successivt avtar. Därför var det klokt att erbjuda äldre en tredje dos till 65-plussare nu i höst, och dessvärre ser nu även den övriga delen av befolkningen ut att behöva detsamma.

Folkhälsomyndighetens och regeringens beslut på onsdagen får därmed ses som ett nödvändigt ont. Värt att poängtera är att det inte är vaccinet som står för det onda – vaccinet är tvärtom en förutsättning för att pressa tillbaka den pandemi som har skördat alltför många liv och tvingat miljarder till en tillvaro präglad av restriktioner. Men det är synd att den del av världen som tidigt fick tillgång till vaccin behöver ytterligare doser innan många i mindre resursstarka länder ens har fått sin första dos.

Men utan den tredje dosen riskerar viruset att ta fart på nytt. Redan nu kommer signaler om att smittspridningen i Västra Götaland är på väg upp. Förra veckan konstaterades 23 procent fler covidfall än veckan före, vilket förklaras med de slopade restriktioner som har medfört att fler människor samlas på exempelvis arbetsplatser. Under onsdagen vårdades 50 patienter för covid-19 på Södra Älvsborgs sjukhus. Av dessa behövde fem patienter intensivvård. Precis som på andra håll är de flesta som behöver sjukhusvård ovaccinerade.

”Med privilegiet att kunna välja kommer ett visst mått av ansvar att hjälpa människor som väntar på sin första spruta.”

Även om en mindre grupp avstår sprutorna är många svenskar – omkring åtta av tio – vaccinerade, en siffra som ökar i takt med att barn mellan tolv och femton år sedan några veckor har möjlighet att ta sin första spruta.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gör rätt i att poängtera att ovaccinerade löper större risk än vaccinerade att smittas, smitta andra och bli allvarligt sjuka i covid-19. Vaccinets avtagande effekt gör det därför oundvikligt att erbjuda en påfyllnadsdos sex månader efter den andra sprutan.

Men, med privilegiet att kunna välja kommer ett visst mått av ansvar att hjälpa människor som väntar på sin första spruta. Dels för deras egen skull, dels för att hög smittspridning i andra delar av världen annars riskerar att leda till att viruset muterar och kräver nya typer av vaccin.

För varje tredje dos i en svensk överarm bör Sverige därför donera en dos till det internationella vaccinfördelningsprogrammet Covax. Visserligen hör Sverige till en av de bättre i klassen när det gäller vaccindonationer, men det är ingen anledning att slå av på takten.

Vaccin mot covid-19 är dessutom en gåva som precis alla gynnas av.

Kajsa KettilSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.