Annons

Stefan Eklund: Svenska medier är inte vänstervridna

Forskning visar att delar av befolkningen misstror mediernas opartiskhet. Men de har fel.
Stefan EklundSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 1 april 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska nyhetsjournalister har inte en politisk agenda. Det är en felaktig uppfattning. det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.
Svenska nyhetsjournalister har inte en politisk agenda. Det är en felaktig uppfattning. det menar BT:s chefredaktör Stefan Eklund.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Litar du på Borås Tidning? Jag är inte säker på att alla svarar ja på den frågan. De flesta gör det, men det finns också en växande andel av befolkningen som anser att svenska medier har en politisk agenda i nyhetsbevakningen.

Allt detta enligt Göteborgs universitets SOM-instituts årliga forskningspresentation som skedde i veckan.

Annons

Just tilliten till medierna har genomgått en liten men märkbar förändring som handlar om just det, en ökande känsla av att mediers nyhetsarbete styrs politiskt.

Framför allt finns den idén levande hos personer som står till höger ideologiskt och hos sympatisörer till Sverigedemokraterna.

De har förstås fel. Det finns det forskning som visar.

Och om nyhetscheferna på Borås Tidning skulle försöka styra våra reportrar efter en politisk övertygelse skulle de snabbt bli omöjliga som arbetsledare. Yrkesetiken inom journalistkåren när det gäller saklighet och opartiskhet är i högsta grad levande. Ja, jag skulle vilja säga att den har stärkts de senaste åren som en konsekvens av den alltmer kritiska attityd mot medier som har vuxit fram under de senaste åren. Attityd och attityd, förresten. I den makthungrige mediehataren Donald Trumps efterföljd har det snarare handlat om ett förakt mot media som vunnit mark över hela västvärlden. Att journalister är ”nationens fiender” och andra liknande uttalanden har hörts från ledande svenska politiker.

Det har funnits brister i opartiskheten, men det var förr. Jag arbetade själv på en socialdemokratisk A-presstidning under en sommar i min ungdom och där ansågs det alldeles naturligt att socialdemokratiska politiker kunde kliva in på redaktionen och få gehör för vad vi skulle skriva om på nyhetsplats. Jag har hört liknande vittnesmål om moderata tidningar. Men det var på 80-talet. Sedan dess har en avsevärd professionalisering av journalistyrket skett.

Idag återfinns de politiska åsikterna på ledarsidor och hos fristående krönikörer. Nyhetsarbetet är fredat, vilket är alldeles nödvändigt för vår trovärdighets skull.

”Och om nyhetscheferna på Borås Tidning skulle försöka styra våra reportrar efter en politisk övertygelse skulle de snabbt bli omöjliga som arbetsledare.”
Stefan Eklund

I övrigt finns det flera intressanta saker att notera i den rapport som Ulrika Andersson, docent vid SOM-institutet, presenterade under rubriken ”Trender i det svenska medielandskapet”. Tre av dem:

1) Det generella förtroendet för svenska medier är fortsatt stort. Mest litar vi på SVT och Sveriges Radio, därefter kommer TV4 följt av lokala morgontidningar (BT, alltså…), som är snäppet före Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. I botten finns Youtube och Facebook, vilket tyder på att svenska folket har en rimlig hållning gentemot dessa kanaler oaktat att de använder dem väldigt mycket.

2) Undersökningen visar också att allmänheten tycker att medierna ägnar för stor kraft åt det politiska spelet och alldeles för lite åt sakfrågor. Här tror jag personligen att vi i medierna behöver skärpa oss. Det är nog så att vi journalister är lite för intresserade av politik som en match med tydliga vinnare och förlorare.

3) Förslaget om att public service ska bli smalare och i huvudsak ägna sig åt nyheter, kultur och samhälle har inget stöd alls hos svenska folket. KD, M och SD är de partier som oftast framför det som en framtida modell, och hos deras sympatisörer är den idén som starkast. Jämförelsevis i alla fall. Inte ens hos det nationalkonservativa blockets anhängare är man i närheten av en majoritet med den uppfattningen. Vilket är bra. En sådan reform skulle snabbt förvandla public service till en marginell verksamhet. Inte bra för demokratin alls.

Och det är ju demokrati det handlar om. Jag vet har att jag skrivit det förr men jag skriver det igen: I en värld där demokratin alltmer sätts på undantag är journalistikens demokratiska uppdrag viktigare än någonsin. I världen, i Sverige, i Sjuhärad. Det är ett uppdrag Borås Tidning tar på största allvar. Det kan ni lita på.

Annons
Annons
Annons
Annons