Annons

Kajsa Kettil: Stoppa den ryska oljan och sänk den svenska skatten

Den som tappar förståndet får behålla sin olja och gas.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 mars 2022 • Uppdaterad 10 mars 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Drivmedelspriserna når nya rekordnivåer. Häromdagen fick bilägare vara beredda att betala närmare 27 kronor för en liter diesel, och på onsdagen är priset runt 28 kronor.
Drivmedelspriserna når nya rekordnivåer. Häromdagen fick bilägare vara beredda att betala närmare 27 kronor för en liter diesel, och på onsdagen är priset runt 28 kronor.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det spekuleras om den ryske diktatorns mentala hälsa. Att han är gravt omdömeslös råder det inga tvivel om, och det är dessvärre tydligt att han inte agerar rationellt utifrån en frihetlig världsbild. Dessvärre ser han ut att ha snickrat ihop sin egen logik, där en kreativ historieförvanskning i kombination med pandemiisolering och allmänt storhetsvansinne påverkar.

Följden måste bli att omvärlden reagerar med alla till buds stående medel. Hit hör stöd till den ukrainska armén och ukrainare på flykt, och även ekonomiska sanktioner. Om sanktionerna ska få någon effekt – om inte i dag så åtminstone på sikt – måste de svida.

Annons

Därför är det en viktig signal att USA stoppar importen av rysk olja. Det rör sig inte om något förbud, utan om ett tillfälligt embargo. President Joe Biden medgav på tisdagen att stoppet kommer att påverka amerikaners plånböcker, men att det inte är rätt läge för företag att höja priserna oskäligt mycket när efterfrågan stiger mer än tillgången.

Det är ärligt och hederligt av Biden att tala öppet om att sanktioner drabbar båda parter, om än i olika omfattning. Det bör även europeiska ledare vara tydligare med.

Visserligen är det lättare för en amerikansk än för många europeiska ledare att strypa flödet av rysk olja och gas. För USA:s del består den ryska oljan av några enstaka procent av den totala konsumtionen, och planer verkar finnas att lätta på Venezuelas sanktioner för att ersätta den förlorade oljan.

”Det betyder att han ser minskad export som ett straff, och just därför bör det genomföras.”

Även Storbritannien får se sig om efter nya energialternativ. Landets näringsminister Kwasi Kwarteng har meddelat att britterna skippar den ryska oljan, som står för 8 procent av Storbritanniens behov. EU, däremot, ger sig själv en tidsfrist fram till 2030 innan det ska vara slutimporterat.

Det duger inte. Det är visserligen lättare att ha principer i teorin, och betydligt svårare att hantera de praktiska konsekvenser sådana principer får. Det europeiska beroendet av rysk gas och olja blottlägger att vi har varit alltför naiva för att inse att Putin har menat allvar med sina ambitioner att göra Ryssland stort och mäktigt igen.

Men att något blir jobbigt på kort sikt är inget giltigt skäl att smita från ansvaret att försvara demokratin. Därför måste väst stå enat även när det gäller energiberoendet. Att stoppa Nord Stream 2 var ett utmärkt första steg, men det måste följas upp av importstopp även från EU.

Beslutet bör vara lätt att fatta – följderna smärtsamma att hantera. På kort och medellång sikt får vi räkna med ännu högre energipriser, och detta i ett läge där inte minst boende utanför tätorter får se bensin- och dieselpriserna äta upp en stor del av inkomsten.

Detta vill Moderaterna möta med en sänkt dieselskatt med 5 kronor litern. Det vore en rimlig åtgärd för att markera mot Ryssland och samtidigt dämpa den ekonomiska smällen för vanliga svenskar som behöver bilen för att ta sig till jobbet och skjutsa barnen till skola och aktiviteter.

Putin lär se stoppad eller minskad handel som en upptrappning av konflikten, det är ju hans standardreaktion på allt väst gör eller säger. Det betyder att han ser minskad export som ett straff, och just därför bör det genomföras.

För det demokratiska väst bör frigörandet från ryska, fossila bränslen leda till två konstateranden; för det första att kärnkraft måste fortsätta att utgöra en viktig del av energimixen, och för det andra att det brådskar att komplettera med nya, klimatvänliga alternativ.

Annons
Annons
Annons
Annons