Annons

Stimulera företagen!

Så fick vi då ett mått på hur omfattande finanskrisen och lågkonjunkturen förväntas bli.
Ledare • Publicerad 10 december 2008

Arbetsförmedlingen uppskattar att 145.000 personer förlorar jobbet och att arbetslösheten stiger till nio procent år 2010. Lägg därtill de 78.000 personer som har varslats i år och krisen framstår i full dager.

Sjuhärad klarar sig dock något bättre än övriga landet, mycket beroende på att vi har ett näringsliv som i mycket vilar på mindre företag.

Annons

Alla vet att lågkonjunkturen medför att arbetslösheten ökar, men de flesta bedömare verkar även vara ense om att denna internationella kris kommer att brytas inom ett par år. Olika branscher drabbas förstås olika hårt. För bilindustrin handlar det dessvärre om hur man ska klara att överleva i nästa decennium.

Men sett till hela den svenska arbetsmarknaden är förstås frågan vad regeringen bör göra för att mildra effekterna av lågkonjunkturen. Till en prislapp av 200– 300 miljarder skulle man, via beredskapsjobb, klara att hålla kvar arbetslösheten på dagens nivå. Men det vore förstås en huvudlös politik som skulle straffa sig i form av en hotad välfärd och höjda skatter inom något år.

Regeringen har i det närmaste gått motsatt väg. Det senaste stimulanspaketet var stramt och inriktat på åtgärder som ska betala sig de kommande åren, inte som medborgarna ska behöva betala i efterskott. Det handlar i det stora hela om hjälp till självhjälp.

De frågor man har att brottas med handlar om hur konsumtionen skall hållas uppe. Dessutom, hur ska företagen våga fortsätta att anställa, trots dåliga tider? Hur ska man ge arbetslösa en utbildning som ger jobb? Och hur ska Arbetsförmedlingen bli bättre på att lotsa rätt kompetens till arbetsgivarna?

Regeringen kan påverka en del av det här, medan mycket handlar om hushållens förväntningar inför framtiden, och självklart också att arbetslösa har mindre pengar att konsumera för. Regeringens skattesänkningar har det goda med sig att hushållen har mer pengar att spendera, men det är så länge de har jobb.

Från bland annat socialdemokratiskt håll har föreslagits ett extra barnbidrag inför julen. Men hur kan man säkert veta att barnhushållen gör som staten säger och spenderar pengarna och inte sparar dem?

Senast i går skällde Sven Otto Littorin på bankerna för att de inte vill låna ut pengar till företagare. Och måhända är bankerna fortfarande alltför försiktiga med sin utlåning, vilket förstås hämmar tillväxten. Men även regeringen hade kunnat skapa bättre tillväxtmöjligheter för de små och medelstora företagen.

Det enklaste för att få företagen att anställa vore att införa en generell sänkning av arbetsgivaravgiften. Svårare är det att gå in och ändra i ”sist-in-först-ut”-reglerna som drabbar småföretagarna hårt i lågkonjunktur. Eller att minska det tillväxthämmande regelkrånglet.

De små företagen är viktiga för att häva krisen. Det visar sig inte minst i Sjuhärad. Det vore bra om regeringen nu riktar in sig på att stimulera dem.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons