Annons

Snårigt samarbete

Sista helgen i augusti tycks vara som gjord för att dryfta politiskt samarbete.
Ledare • Publicerad 29 augusti 2008
Överens. Men det gällde motionen om könsneutrala äktenskap i oktober förra året. Nu tycks det svårare att vidga samarbetet.
Överens. Men det gällde motionen om könsneutrala äktenskap i oktober förra året. Nu tycks det svårare att vidga samarbetet.Foto: Scanpix

För fyra år sedan var det de borgerliga partierna som samlades i Högfors för att dra igång det som blev Allians för Sverige. Den här helgen är det vänsterpartiets partistyrelse som tar emot miljöpartiet och socialdemokraterna, dock inte samtidigt, på kursgården Syninge i Roslagen.

Lars Ohly vill att man tar tillfället i akt och talar ihop sig om att tillsätta ett antal arbetsgrupper som kan presentera resultat i god tid före valet. I Högfors kom partiledarna överens om att tillsätta sex programgrupper för att mejsla fram en gemensam politik till valet.

Annons

Ungefär där slutar också likheterna. Ty Högfors, där Maud Olofsson stod värd, handlade om att sjösätta ett samarbete med fyra partier som verkligen ville regera tillsammans. Det Ohly i går talade om i Svenska Dagbladet var sina tankar om hur ett rödgrönt samarbete skall börja. Och det dröjde inte särskilt länge innan socialdemokraterna genom gruppledaren Sven Erik Österberg förklarade att det inte ens går att ha arbetsgrupper med vänstern om de inte ställer sig bakom gällande budgetregler, såsom utgiftstak och överskottsmål.

Det hedrar socialdemokraterna att de är mer aktsamma om ekonomin än vänsterpartiet. Men det reser onekligen än fler frågetecken kring hur det där rödgröna samarbetet egentligen ska se ut. Inte heller de gröna var särskilt entusiastiska till Ohlys utspel, de har börjat trivas rätt bra med bara socialdemokraterna utan att vänstern kommer och stökar till det.

Lars Ohly har onekligen en poäng när han konstaterar om oppositionen att: ”Vi är överens om att vi är emot den här regeringen, men vad innebär det egentligen?”

Ju närmare valet vi kommer, desto fler än Lars Ohly kommer att ställa den fråga. Alliansregeringen har förvisso inte lyckats med allt och den har svåra frågor framför sig. Men hittills har oppositionen kommit undan väldigt lätt med att bara peka finger åt regeringens politik utan att behöva bemöda sig särskilt mycket om att presentera ett alternativ.

Men kan man inte komma överens om man ska ha en arbetsgrupp i vilken man sedan ska försöka att kanske komma överens om något som man egentligen inte vet om man vill komma överens om – ja, då är det förstås inte alldeles lätt att komma fram i frågan.

Det är vanskligt att gissa opinionssiffror på förhand, men ju mer sammansvetsad alliansens är och ju mer splittrad oppositionen är – desto trevligare valrörelse kan det bli.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons